Social

#proteste legea gratierii #modificarea Codurilor Penale #legea gratierii adoptata # legea gratierii

Legea gratierii, adoptata in miez de noapte! Protestele continua!

Guvernul a adoptat marti seara proiectul de lege privind gratierea unor pedepse si  Ordonanta de modificare a Codurilor Penale. Anuntul a fost facut de ministrul Justitiei, Florin Iordache, la Palatul Victoria, la finalul sedintei de Guvern, la ora 22.00. Proiectele controversate nu s-au aflat pe ordinea de zi oficiala a sedintei Executivului!

Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvernul Grindeanu a fost deja publicata in Monitorul Oficial si urmeaza sa intre in vigoare la 10 zile de la publicare. Publicarea Ordonantei s-a facut la ora 1.00 noaptea.

Modificarile Codului de Procedura Penala ai intrat in vigoare imediat.

Potrivit OUG, incriminarea penala a abuzului in serviciu se va face doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei. Florin Iordache a spus ca se mentine pragul de 200.000 de lei, dar este eliminata conditia punerii in miscare la plangerea prealabila.

“Am adoptat o serie de masuri care vizeaza evitarea unei hotarari-pilot la CEDO. Am adoptat proiectul de lege privind gratierea unor pedepse. Am modificat o initiativa a vechiului Guvern pe care am pus-o in concordanta cu conducerea ANP, astfel incat sa fie usor aplicata. Este vorba de recursul in compensare la fiecare zece zile, pentru cei care sunt in penitenciar, cu cate o zi. La 30 de zile castiga cate 3 zile. Am venit in completarea acestor masuri cu alocarea unor resurse suplimentare pentru cresterea cu 50% a normei de hrana si asigurarea implementarii proiectelor de investitii in acest an a doua penitenciare cu cate 1.000 de locuri la Caracal (Olt) si Berceni (Prahova). La abuz in serviciu, a fost eliminata plangerea prealabila si s-a precizat ca numai incalcarile legii pentru cuantumul acela pe care noi l-am stabilit, de 200.000 de lei”, a declarat ministrul Justitiei.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat la scurt timp dupa anuntul Guvernului de aseara ca statul de drept a primit o lovitura puternica de la adversarii justitiei, spune presedintele Klaus Iohannis.

Tot aseara, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat pentru Agerpres ca proiectul transmis in cursul aceleiasi zile spre avizare CSM este mai rau decat cel initial si lipseste de relevanta lupta impotriva coruptiei in Romania.

“Nu pot sa comentez ce efecte vor avea OUG adoptate in aceasta seara intrucat nu le-am citit. (...) in aceasta seara, in jurul orei 19,00, am primit din partea CSM un proiect de OUG de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala pentru a ne exprima punctul de vedere pana dimineata, la ora 9,00. in adresa Ministerului Justitiei catre CSM si care ne-a fost trimisa odata cu proiectul se prevedea ca acesta este trimis cu rugamintea de a fi avizat. Am fost surprinsa sa vad ca acest proiect nu contine observatiile pe care sistemul judiciar, in special DNA, le-a facut la proiectul initial. Mai mult decat atat, nu intelegem de ce este asa de mare urgenta pentru a sta noaptea si a da un punct de vedere pe legi atat de importante cum sunt Codul penal si Codul de procedura penala. (...) Pot sa spun ca acest proiect nou este mai rau decat proiectul initial din perspectiva luptei anticoruptie, practic lipseste de relevanta lupta impotriva coruptiei in Romania daca acest proiect de lege va fi adoptat", a afirmat sefa DNA.

Ea a precizat ca adoptarea acestei ordonante ar favoriza persoanele care de acum incolo vor savarsi infractiunea de abuz in serviciu, mai ales ca faptele care cauzeaza prejudiciu sub 200.000 de lei nu vor putea fi investigate, iar persoanele care le comit nu vor mai putea fi pedepsite.

Kovesi a subliniat ca aceasta OUG favorizeaza si persoanele deja trimise in judecata sau acuzate pentru abuz in serviciu.
“Este interesant ca in acest proiect au fost introduse anumite dispozitii pentru a favoriza, pentru a ajuta persoanele care detin functii de conducere atunci cand acestea comit fapte de favorizarea infractorului sau de abuz in serviciu in legatura cu emiterea, aprobarea sau adoptarea unor acte normative. Practic, daca se adopta acte normative prin care se comite prejudiciu sau cu incalcarea legii, acestea nu vor mai putea fi investigate - si aici nu ne referim la acte normative de tipul legi sau OUG, ci la acte normative in sens larg, chiar si la legislatia secundara, respectiv HG, decizii, ordine de ministru care au caracter normativ. Daca acestea se fac cu incalcarea legii si produc prejudicii, ele nu vor mai putea fi investigate si nici pedepsite”, a explicat Kovesi.

Ca urmare a anuntului de aseara al Guvernului Grindeanu, circa 12.000 de oameni au protestat pana in jurul orei trei dimineata in Piata Victoriei din Bucuresti, conform stirileprotv.

Revolta fata de decizia Guvernului de a modifica Codurile Penale prin ordonante de urgenta s-a intins rapid de la Bucuresti in toata tara. Din Baia Mare la Pitesti, de la Timisoara la Constanta, oamenii din marile orase au iesit din case sa strige Puterii ca nu li se pare normal sa schimbe Codul Penal si sa pregateasca legea gratierii colective. Nemuttumirea a crescut si mai mult cand multimea a aflat ca Ordonanta a fost publicata rapid in Monitorul oficial.

Noi manifestatii fata de schimbarile din legile privind justitia, facute fulger de Guvern marti seara, sunt anuntate pe platforma de socializare Facebook.

Pentru ziua de miercuri, lucrurile capata rapid amploare. Zeci de oameni si-au anuntat deja prezenta, pana la ora 09:00, la un nou protest in Capitala.

”Au dat legea miseleste, noaptea, au mintit ca vor discuta doar despre Buget in seara asta. Au incalcat Art. 40, alin. 2 din Constitutie. Iar din acest motiv, acest guvern trebuie sa plece” este mesajul publicat pe Facebook.

Un protest de amploare este programat si pentru dupa-amiaza, care vizeaza nu doar oamenii din Bucuresti, ci din intreaga tara:

“Invitam lumea din restul Romaniei sa se alature la Bucuresti, pentru a scapa de acest cosmar.
incepand de azi, studentii au gratuit transportul cu trenul, deci este si mai usor sa ajunga in Bucuresti”, se arata in mesajul publicat pe Facebook.

Sursa foto: antena3.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea