Social

# adoptata # parlamennt #legea carantinei si izolarii #modificari

Legea carantinei si izolarii a fost adoptata de Parlament. Care sunt modificarile

Legea carantinei si izolarea a fost adoptata de Parlament. Raportul legii a fost modificat, fiind adoptate mai multe amendamente. 

Ce contine raportul adoptat de Comisia Juridica a Senatului

- izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne si simptome sugestive, precum si pentru persoanele purtatoare ale agentului inalt patogen chiar daca acestea nu prezinta semne si simptome suggestive.

- lista bolilor pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la o locatie declarata de acestea sau, dupa caz, in unitati sanitare, precum si lista unitatilor sanitare de baza in care se trateaza persoanele bolnave se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

- masura izolarii trebuie sa fie dispusa pe durata limitata, in mod nediscriminatoriu si proportional cu situatia pe care o determina. Trebuie sa aiba ca scop prevenirea raspandirii unei boli periculoase pentru siguranta persoanei si sanatatea publica. In plus, izolarea trebuie sa fie pe o durata limitata, care protejeaza interesul public si sa nu determine un dezechilibru intre nevoia de protejare a sanatatii publice si imperativul respectarii libertatii persoanei.

Prima etapa este de 48 de ore, exclusiv in vederea efectuarii examinarilor clinice, paraclinice si a evaluarilor biologice, atunci cand medicul constata riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitara. Apoi, daca se mentine riscul transmiterii bolii cu risc de transmitere comunitara, medicul recomanda prelungirea masurii izolarii, intr-o unitate sanitara sau intr-o locatie alternativa atasata unitatii sanitare, ori, dupa caz, la domiciliul persoanei sau la locatia declarata de aceasta.

Izolare in spital sau la domiciliu

Izolarea la domiciliu sau la locatia declarata nu poate fi dispusa in situatiile in care informatiile oficiale referitoare la tipul agentului inalt patogen, calea de transmitere si rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv in unitatile sanitare stabilite prin Hotarare a Guvernului”, au mai decis senatorii juristi.

In cazul in care o persoana nu respecta masura izolarii la domiciliu sau la locatia declarata pe durata acesteia, desi a consimtit-o anterior, medicul sau, dupa caz, organele de control informeaza de indata Directia de Sanatate Publica judeteana sau a Municipiului Bucuresti, care poate confirma sau infirma masura izolarii recomandata de medic, in unitatea sanitara, printr-o decizie cu caracter individual.

Ce patesc cei care nu resoecta regulile de izolare si carantina

Cei care nu respecta regulile de izolare ar urma sa fie sanctionati. La fel si cei care nu respecta regulile de carantinare. Cei care se intorc din tarile ”rosii” trebuie sa stea in carantina la domiciliu, iar, daca nu au posibilitatea, vor fi plasati in spatii ale statului. La fel si persoanele care au intrat in contact direct cu persoane confirmate a fi infectate.

Legea va intra in vigoare la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Sursa: Antena 3

 

 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea