Social

# carantinare # lege carantina # pacienti coronavirus #coronavirus #carantina

Legea carantinarii, modificata! Ce schimbari s-au facut

Legea carantinarii a fost moficata, iar astazi urmeaza sa fie votata de senatori. Fara aceasta lege, statul nu mai poate determina bolnavii sa ramana in spital, sau macar sa stea izolti la domiciliu.

Potrivit noii legi, bolnavii asimptomatici pot fi internati 48 de ore in spital si apoi tratati la domiciliu.

Legea ar urma sa fie votata astazi, insa nici asa nu va intra in vigoare mai devreme de saptamana viitoare. In tot acest timp, nu va exista nicio obligatie pentru cei confirmati sau pentru suspectii de coronavirus sa stea internati, izolati sau in carantina.

Senatorii juristi au discutat articolele referitoare la procedura carantinarii, eliminand toate referirile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent inalt patogen.

Alesii l-au chemat la Parlament pe ministrul Sanatatii, Nelu Tataru sa le explice de ce este nevoie de aceste masuri.

In noua lege se precizeaza ca persoanele care se intorc din tarile marcate ca zone rosii sa stea in carantina la domiciliu, iar, daca nu au posibilitatea, vor fi plasati in spatii ale statului. Cei care nu respecta regulile de izolare si carantina ar urma sa fie sanctionati.

Articolele din Legea carantinarii, discutate de senatorii din Comisia Juridica

Potrivit articolului 7 al proiectului de lege votat in comisie, masura carantinei persoanelor se instituie pe baza afirmatiilor stiintifice oficiale si a definitiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locatie declarata de aceasta sau in spatiul desemnat de autoritati cu privire la persoanele suspecte a fi infectate sau purtatoare ale unui inalt agent patogen care: a) sosesc din zone in care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel national, european si international de catre organismele in domeniu; b) au intrat in contact direct cu persoane confirmate a fi infectate de o boala infecto-contagioasa.

De asemenea, s-a stabilit ca persoana in cauza nu poate parasi domiciliul, locatia declarata pentru carantina, dupa caz, spatiul special desemnat de autoritati, fara incuviintarea medicului sau reprezentantului DSP si ca masura carantinarii inceteaza la expirarea termenului specific perioadei de incubatie sau anterior, ca urmare a confirmarii persoanei ca purtatoare a agentului inalt patogen, cu sau fara semne sugestive specifice definitiei de caz, fiindu-i aplicabile dispozitiile privitoare la masura izolarii din acest act normativ.

Textele dezbatute in comisie mai prevad ca masura izolarii sa fie instituita pe o durata limitata in mod nediscriminatoriu si proportional cu situatia de fapt care o determina, sa aiba ca scop prevenirea raspandirii unei boli infecto-contagioase, pentru siguranta persoanei si sanatatea publica, sa fie instituita pe o durata limitata care protejeaza interesul public si sa nu determine un dezechilibru intre nevoia de protejare a sanatatii publice si imperativul respectarii libertatii persoanei.

Persoana izolata nu poate parasi unitatea sanitara sau locatia declarata fara incuviintarea medicului sau a reprezentantului directiei de sanatate publica, iar masura izolarii inceteaza la data confirmarii persoanei ca persoana vindecata pe baza examinarilor clinice si paraclinice si a recomandarii medicului care constata ca riscul de transmitere a bolii nu mai exista.

In situatia in care persoana refuza masura izolarii dispusa sau daca persoana nu respecta masura izolarii dispusa la domiciliu sau in locatia declarata pe durata acesteia, desi a consimtit-o anterior, medicul sau, dupa caz, organele de control informeaza de indata directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti, care poate confirma sau infirma masura recomandata de medic a izolarii persoanei in unitatea sanitara printr-o decizie cu caracter individual.

 Sursa: stirileprotv.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea