Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Social

Leac impotriva sterilitatii

O echipa de medici belgieni a tratat o femeie sterila printr-o grefa cu tesut ovarian prelevat de la sora sa. O femeie devenita sterila, dupa ce a fost supusa unei radioterapii, va putea sa conceapa copii pe cale naturala, datorita unui implant ovarian cu tesut provenind de la sora sa. Operatia de implant al grefei ovariene este o premiera in lumea medicala si a fost realizata de o echipa de medici de la Clinica Saint Luc din Bruxelles, condusa de Jacques Donnez, seful serviciului de ginecologie . Functia ovariana a femeii a fost restabilita la mai putin de un an: „Grefa nu a fost respinsa, desi pacienta nu a fost supusa unui tratament imunosupresor“, a explicat Donnez. Femeia are 35 de ani si a devenit sterila la virsta de 18 ani, ca urmare a radioterapiei si a chimioterapiei. Sora, de la care a primit tesutul ovarian, i-a mai donat, in perioada in care a facut chimioterapie , maduva pentru un transplant. O performanta asemanatoare fusese comunicata cu doi ani in urma. Sherman Silver, de la Spitalul Saint Luke din Saint Louis (Missouri), realizase o grefa cu tesut ovarian pe un ovar atrofiat, insa implantul era realizat intre doua surori gemene, fapt ce excludea riscul respingerii grefei. In cazul operatiei realizate de medicii din Belgia, tesutul a fost prelevat de la o sora non-geamana, dar compatibila cu pacienta. O alta premiera mondiala a fost facuta posibila tot de echipa doctorului Donnez, in 2004. Medicii au reusit atunci sa fertilizeze o femeie care fusese bolnava de cancer, realizind un implant cu tesut prelevat din propriul ovar, inainte sa inceapa chimioterapia. Tesutul a fost congelat si transplantat dupa ce femeia a terminat chimioterapia. Dupa grefa, femeia a putut sa conceapa pe cale naturala un bebelus, Tamara, care a venit pe lume in 2004. Echipa de medici belgieni este afiliata Universitatii Catolice din Louvain (UCL), iar ultima sa reusita a fost facuta cunoscuta intr-un studiu publicat in revista „Human Reproduction“.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea