Social

Leac impotriva cancerului

Specialisti americani au descoperit un posibil remediu
Cercetatorii de la Institutul de Tehnologie Massachusetts din Boston, SUA, au aratat, intr-un studiu ca va fi posibila tratarea cancerului de piele si de plamani printr-un remediu descoperit recent, supranumit agentul inteligent.

Cercetare pe animale

Specialistii au folosit pentru studiul lor agentul, adica asa-numitele nanocelule, organisme care distrug tumorile canceroase. Acestea s-au dovedit eficiente si sigure deoarece au reusit sa prelungeasca viata animalelor care au facut parte din cercetare.
Cercetatorii americani spun ca nanocelulele sunt asemanatoare celulelor adevarate, arata ca un balon in interiorul altui balon si sunt suficient de mici incat sa poata trece prin vasele de sange de la nivelul tumorilor. Membrana lor exterioara, spun specialistii, contine o substanta al carei rol este sa suprime alimentarea cu sange a celulelor canceroase, iar membrana interna se bazeaza pe citostatice, ce impiedica imultirea acestora. O data ajunse in interiorul celulelor, membrana externa se dezintegreaza si provoaca distrugerea vaselor de sange care hranesc tumora , spun cercetatorii. Vasele de sange distruse au rolul de a capta nanocelulele, iar acestea incep sa risipeasca incet substante cu efect chimioterapeutic.
La sfarsitul studiului s-a dovedit ca soarecii tratati prin terapia nanocelulelor au supravietuit peste 65 de zile, in timp ce animalele tratate prin alte terapii au supravietuit doar 30 de zile, iar cele netratate cu zece zile mai putin.

Posibil medicament peste minimum cinci ani

Specialistii britanici au descoperit mutatia genetica responsabila pentru cele mai multe dintre cauzele melanomului malign, forma cea mai grava a cancerului de piele. Cercetatorii de la Institutul Wellcome Trust Sanger, de langa Cambridge, spun ca mutatia genei, cunoscuta sub numele de BRAF, este atat de evidenta incat sunt absolut necesare studii pentru medicamente care sa blocheze actiunea genelor cu probleme si asigurarea unui tratament eficient pentru melanom , o boala ce omoara peste o mie de oameni pe an in Marea Britanie si peste 7.000 in Statele Unite. Gena de tip BRAF a fost descoperita in 70a din melanoamele maligne si in 10a din cancerele de colon. Prof. Mike Stratton, unul dintre liderii Proiectului de Cancer Genomic de la Institutul Snager, spune ca studiile au aratat cum poate o mutatie sa faca celulele sanatoase sa se divizeze intr-un mod necontrolabil, crescand permanent in grosime. Aceasta descoperire ar putea sa deschida seria cercetarilor pentru noi tratamente ale melanomului malign.
Intrucat gena BRAF se afla mereu in aceeasi pozitie, deja am inceput sa cautam medicamente care o vor face sa se retraga.
Wellcome Trust, cea mai bogata organizatie medicala de caritate, a sponsorizat cu 53 de milioane de dolari screeningul pentru mii de medicamente potentiale care ar putea actiona impotriva BRAF. Profesorul Stratton a apreciat ca vor mai trece cel putin cinci ani pana cand tratamentul va fi valabil.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea