Social

Lasatul de fumat costa cit fumatul

Daca nu v-ati fumat la inceputul anului, puteti incerca in concediu. Cind va alegeti momentul, linistea este esentiala, sustin medicii, care ofera si citeva retete de nicotina , care induce dependenta de tigara , intra in familia drogurilor alaturi de heroina. Fiecare tigara pe care o fumati este un fel de microinjectie pe care v-o faceti cu nicotina. In felul acesta se creeaza un prag de toleranta la nicotina care este permanent in crestere, in asa fel incit drogul ce actioneaza pe centrul placerii si recompensei care se afla in creier induce o eliberare de substante ce dau senzatia de bine din momentul in care fumati. Acest proces explica de ce in primele zile de la intreruperea nicotinei apare o modificare a comportamentului. Trebuie sa stiti insa ca, cu cit va indepartati de momentul intreruperii fumatului, cu atit va va fi mai bine, manifestarile amintite vor fi mai usor de tolerat, completeaza specialistul in sevraj.
Tratamentele medicamentoase, intre 6 si 9 saptamini

Medicii va mai sfatuiesc sa fiti atenti la momentul in care decideti sa intrerupeti fumatul. E preferabil s-o faceti intr-un moment de liniste absoluta, fara factori provocatori din partea familiei sau de la locul de munca, in concediu spre exemplu. Pentru a va fi cit mai usor, puteti apela la medicamente, la produse naturiste , dar si la mici modificari in stilul de viata. Tratamentul cu medicamente are doua linii terapeutice: pe de o parte, substituentii de nicotina, care din pacate nu se mai gasesc in farmaciile de la noi si din cauza interesului scazut al fumatorilor. Este vorba despre guma cu nicotina, plasturele cu nicotina, inhalerul sub forma de spray si tabletele cu nicotina. Tratamentul cu substituenti se face timp de 6-8 saptamini. Din acest moment, nu aveti voie sa fumati, asocierea fumatului ducind la o supradozare de nicotina. Al doilea tip de produs, aparut recent, are ca substanta de baza bipoprionul. Se administreaza o tableta pe zi, timp de trei zile, iar din a patra zi, o tableta la mai mult de opt ore. Tratamentul se face timp de 7-9 saptamini, numai in urma unui consult medical . In prima saptamina, pacientul va trebui sa scada numarul de tigari si poate intrerupe fumatul in a opta zi. Nici una dintre aceste terapii nu costa mai mult decit cheltuiti pe tigari intr-o luna.
Centre antifumat sint in toata tara

Peste 100 de medici din intreaga tara, scoliti cu ajutorul Societatii Europene de Pneumologie si al Institutului de Pneumologie din Capitala, sint pregatiti in acest moment sa acorde consultatii celor care doresc sa renunte la fumat. Cu cit tineti mai mult legatura cu medicul, cu atit sansele de succes sint mai mari.

Centre antifumat sint in Timisoara, la Spitalul de Pneumologie, telefon 0256.20.76.70; in Iasi, Spitalul de Pneumologie, 0232.23.94.08 si la Centrul de Consiliere in cadrul DSP, 0232.22.48.89; in Oradea, Spitalul de Pneumologie, 0259.41.61.41; Arad, Spitalul Clinic Municipal, 0257.280.145; in Constanta, Spitalul de Pneumologie, 0241.69.68.07; in Cluj, Spitalul de Pneumologie, 0264.59.74.53. In Capitala, puteti afla informatii suplimentare la numerele de telefon 410.85.33, 310.16.99, 314.00.91 sau 335.69.10 (Centrul din cadrul Institutului de Pneumolgie, dr. Magda Ciobanu).
Stilul de viata lupta cu viciul

Riscul de recidiva este foarte mare pina la un an de la momentul intreruperii terapiei. Iar in afara medicatiei, trebuie sa faceti si schimbari in regimul de viata. Mai exact:

mincati cruditati , evitati grasimile si dulciurile pentru ca riscati sa luati in greutate (mai ales femeile).
dupa intreruperea fumatului, veti simti nevoia sa mincati foarte mult. Se numeste foame dureroasa. In astfel de momente beti lichide, cel mai bine apa plata, intre 2 si 2,5 litri pe zi. Beti de cite ori apare senzatia de foame. Organismul se detoxifica, dispare senzatia de foame, dar nici nu-ti mai vine sa fumezi.
evitati alte tipuri de excitante, cafea, alcool, care predispun la consumul asociat de tigari, dar si prinzul foarte copios, care atrage la final fumatul.
eliminati pe cit posibil sedentarismul si renuntati la frecventarea cercului de prieteni fumatori , cel putin o vreme.
aruncati din casa tot ce tine de tigari, incepind de la pachete de tigari, scrumiere, chibrituri, brichete. Daca simtiti nevoia sa tineti ceva in gura, folositi un bat, o scobitoare sau mestecati guma.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea