Social

#lasata secului #postul craciunului #craciun

Lasata Secului inainte de Postul Craciunului 2022. Ce trebuie sa faci si ce NU trebuie sa faci astazi pentru a-ti merge bine

Crestinii sarbatoresc astazi Lasata Secului. De maine, 15 noiembrie incepe Postul Craciunului 2022.

 

Lasata Secului este o sarbatoare importanta pentru credinciosi. Este ultima zi in care se poate manca “de dulce”, pana in ziua de Craciun. 

Traditii si obiceiuri de Lasata Secului 

In ziua de Lasata Secului credinciosii fac mese festive la care se aduna familia si petrece. Se consuma bucate “de dulce” pe care nu mai ai voie sa le consumi in post.

Astazi, femeile spala toate vasele in care s-a gatit mancare “de dulce”. De asemenea, in unele zone ale tarii femeile obisnuiesc sa “dezinfecteze” oalele si lingurile de lemn cu cenusa, deoarece nu vor mai gati nimic “de dulce” cu acestea pana la Craciun.

Seara, dupa ospat, oamenii strang toate resturile de mancare si oasele intr-o fata de masa. In dimineata primei zile de post le arunca spre rasarit spunand: “Pasarile Cerului! Eu va dau voua hrana din masa mea cu care sa fiti indestulate si de la holdele mele oprite”. Se spune ca astfel, pasarile nu vor distruge poamele din gradina in anul care urmeaza.

De asemenea, incepand de astazi, dupa curatarea vaselor, femeile le asaza pe toate cu gura in jos pentru ca spiritele rele sa nu patrunda in acestea.

De asemenea, in Munenia exista traditia de a unge ferestrele si usile cu usturoi, pentru a tine spiritele rele la distanta.

In Covasna, se aprind focuri purificatoare. Traditia spune ca in seara de Lasata Secului se aprin focuri in curti, cu scopul de a purifica comunitatea si de a alunga spiritele rele.  

Ce sa NU faci, sub nicio forma, in ziua de Lasata Secului

In ziua de lasata Secului nu se fac treburi casnice. Gospodinele NU au voie sa coasa sau sa toarca, pentru a u atrage boli si necazuri asupra familiei.

Tot astazi, nu se spala haine si nu se dau lucruri sau bani cu imprumut.

Pe masa trebuie sa se aseze o fata de masa alba si nu una colorata. De asemenea, mancarea servita astazi NU trebuie sa fie nesarata. De asemenea, nu este indicat sa se consume carne de porc in aceasta zi.

Cand se pune masa, farfuriile nu se asaza la intamplare, deoarece acest lucru poate aduce necazuri. Masa trebuie asezata cu fata spre rasarti, indiferent ca este vorba despre servirea pranzului sau a cinei.

Rudele care vin in vizita pentru masa de Lasata Secului nu trebuie sa vina zu mana goala. Acestea trebuie sa aduca o “gaina fripta, un colac mare uns cu miere sau turta in foi si o sticla cu vin”.

FOTO: descopera.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea