Social

# lasata secului de craciun #traditii si obiceiuri #lasata secului #postul craciunului #craciun #post

Lasata Secului de Craciun! Ce trebuie sa faci in aceasta zi - traditii si superstitii

Astazi, 14 noiembrie este lasata secului de Craciun. Incepand de maine, 15 noiembrie si pana pe 24 decembrie, inclusiv, crestinii vor tine post.

Postul Craciunului tine 40 de zile si este mult mai usor decat postul Pastelui, deoarece in timpul postului Craciunului exista mai multe zile cu dezlegare la peste.

Lasata secului are loc in seara Sfantului Filip, pe 14 noiembrie. Totusi, daca aceasta zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul incepe inca din seara zilei de 14 noiembrie. In acest post credinciosii ar trebui sa consume mancaruri de post, care nu contin carne sau produse lactate.

In acest post se obisnuieste ca toti credinciosii sa posteasca de carne, branza si oua, in timp ce lunea miercurea si vinerea se consuma mancare fara ulei (de exemplu, cartofii fondanti) si fara vin. In zilele de marti si joi se face dezlegare la untdelemn si vin. Mai mult, sambetele si duminicile, pana pe 20 decembrie inclusiv se dezleaga de untdelemn, peste si vin, potrivit realitatea.net.

Traditii si obiceiuri in ziua de lasata secului

Potrivit traditiei, aceasta zi se petrece in familie si se organizeaza mese festive, cu mancare si bautura din plin.

Inca de la primele ore ale diminetii, femeile incep sa pregateasca bucatele pentru pranz sau pentru cina, apoi duc la biserica pentru a fi sfintite si impartite placinte cu branza, vin si friptura, dar si turte din malai.

Superstitiile spun ca, daca pieptul gainii aduse la masa este gras, iarna va fi grea, viscolita si geroasa, iar daca pieptul este slab se prevesteste o iarna blanda si o vara rodnica.

Dupa masa festiva, toate vasele sunt bine curatate, pentru ca tot ele vor fi folosite la gatit si in timpul postului, atunci cand credinciosii care tin cu adevarat obiceiul nu se ating de niciun strop de grasime animala.

Pentru a fi feriti de pagube, gospodinele trebuie sa aseze oalele cu gura-n jos. Lasatul Secului se tine ca aparare de boli, lovituri sau protejarea holdelor de grindina.

De Lasatul Secului se fac si ultimele nunti pana la sarbatorile de iarna, pentru ca de pe 15 noiembrie, incepe Postul Craciunului.

La Lasatul Secului, usile si ferestrele caselor, dar si portile gospodariilor, sunt unse cu usturoi, pentru ca spiritele rele sa fie alungate. Uneori, relele se alunga si cu prin zgomote si impuscaturi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea