Social

#concesiune #bucuresti #lacul vacaresti

Lacul Vacaresti: gaura de 540.000 de dolari

Asa cum va prezentam in articolul de ieri, printr-o decizie politica a unui ministru extrem de controversat, 137 de proprietari au ramas fara drepturi, si o suprafata de doua treimi din Lacul Vacaresti a fost transformata intr-o mlastina intesata de gunoaie. Astazi va vom spune cat a pierdut statul roman din acest "smen" cu iz penal.

Potrivit contractului de concesiune incheiat in 2002, pe 49 de ani, intre Ministerul Mediului si firma omului de afaceri Tony Mikhael, Royal Romanian Corporation, pentru cele aproape 200 de hectare, investitorul era obligat sa plateasca statului 540.000 de dolari anual.

"Factura" trebuia platita incepand cu al patrulea an de concesiune si, pentru ca firma nu a inceput nicio investitie in zona, s-a ales cu datorii care se ridica la 1,5 milioane de lei. Ministerul Mediului a finalizat, luna trecuta, o investigatie a cazului si ne-a comunicat faptul ca exista un proces civil la Curtea Suprema prin care institutia guvernamentala a cerut rezilierea contractului si plata datoriei pe 2006 la care se adauga penalitatile.

Caz penal nerezolvat de patru ani

Potrivit investigatiei ministeriale, singurul lucru ce impiedica recuperarea datoriilor este un proces penal care, potrivit legislatiei romanesti, are prioritate. Din pacate, desi actiunea judiciara a inceput de mult, nici vorba sa se apropie de sfarsit. In 2005, DNA a instrumentat un dosar prin care a incriminat hotararea de guvern prin care omul de afaceri a primit lacul. Procurorii au sesizat instanta cu privire la faptul ca terenul a fost retrocedat fara sa fie luate in seama drepturile fostilor proprietari si fara ca suprafata sa fie de utilitate publica . De atunci insa, liniste si pace.

"Fuga" lui Lificiu

Ministrul mediului care a "sacrificat" in 2002 lacul, Petru Lificiu, a demisionat din PSD fix in anul in care DNA a inceput ancheta penale. Acesta a migrat chiar la Partidul Ecologist Roman, unde a stat pana in 2007 cand a decis sa se inscrie in PDL. De atunci a capatat apreciere, si partidul condus de Emil Boc l-a reintrodus in viata publica oferindu-i functia de director al Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea