Social

La salarii mai mici decat in Vest, nivel de trai mai ridicat

Un venit pe familie de 1.500 de euro pe luna in Romania te poate face mai bogat decat unul de 4.000 de euro in Europa Occidentala. Desi inca firava si clar mai prost platita, clasa medie de la noi traieste, cel putin teoretic, mai bine decat cea din Vest. Bucurestiul este, conform unui studiu dat recent publicitatii, cea mai ieftina dintre metropolele europene.
Nu au fost luate in calcul alte localitati mari din Romania, insa situatia este destul de clara: Clujul, Iasiul ori Timisoara sunt inca si mai ieftine. In ciuda acestor clasamente optimiste, pentru multi locuitori ai acestor orase viata nu pare, cu siguranta, deloc usoara. In cazul altora, insa, nivelul de trai il atinge si chiar il depaseste pe cel al occidentalului mediu.

Si, oricat de ciudat ar putea sa sune, nu este vorba de o mana de oameni bogati, ci de membrii clasei de mijloc autohtone. Explicatia este simpla: preturile romanesti pentru unele produse si, mai cu seama, tarifele pentru marea majoritate a serviciilor sunt de pana la 10 ori mai mici decat in Franta, Germania ori Suedia.

Un calcul simplu arata ca, chiar si la un venit mediu de doua-trei ori mai mic, un roman din clasa medie isi permite mai multe decat un occidental din aceeasi categorie sociala. Fie ca e vorba de chirie, de zugravitul casei, de reparatul masinii, de angajarea unui baby-sitter, de impozitele pe proprietate ori de banala paine, toate ii sunt mai accesibile.

Din pacate, aceasta situatie nu va mai dura foarte mult. Alinierea preturilor la cele din UE, fie ca are loc ca urmare a unei decizii de la centru, fie pe cale naturala, va anula, treptat, aceste avantaje. Deja carburantii, electricitatea, gazele ori multe produse alimentare au ajuns la preturi comparabile cu cele din Vest, iar tendinta se va accentua pe viitor.

Investitii calculate in slujbe

Anul trecut, Marea Britanie a atras mai putine investitii, dar se mentine pe primul loc, atat din punctul de vedere al sumelor investite, cat si al locurilor de munca create. Totusi, Romania conduce detasat din punctul de vedere al locurilor de munca create, in medie, de fiecare investitor.

Romanii din clasa de mijloc o duc mai bine decat omologii lor din Occident

Din ce in ce mai multi compatrioti primesc salarii vestice, pe care le cheltuiesc pe produse si servicii cu preturi romanesti.

Oricat de paradoxal ar putea parea, nivelul de trai al clasei medii din Romania este identic, ba, in destule cazuri, chiar mai ridicat decat al confratilor din Vest. Prin anii 80, romanii ii ascultau cu gura cascata pe norocosii care reusisera sa vada cu ochii lor cum e dincolo.

Magazinele sunt pline si nu e coada deloc, cu o suta-doua de dolari isi cumpara mancarea pe o luna, isi schimba masina la doi-trei ani si, in plus, sa vezi ce case au cam asa sunau povestile. Ceva mai tarziu, prin anii 90, mitul Occidentului unde umbla cainii cu covrigi in coada a inceput sa paleasca.

Oamenii au inceput sa-si dea seama ca pentru multe din casele frumoase se platesc chirii deloc neglijabile, ca impozitele, asigurarile si reviziile pentru o masina pot costa si o zecime din castigul anual al unei familii ori ca lucruri aparent simple, cum ar fi sa-ti zugravesti casa ori sa-ti repari dantura, il fac pe un occidental sa scoata din buzunar sume astronomice.

Asta nu insemna, insa, ca viata celor de acolo nu ramanea demna de invidiat. De aceea, tendinta ultimilor ani este, pentru multi, pur si simplu incredibila: treptat, o parte a romanilor, asa-numita clasa medie, a inceput sa traiasca la fel, ba chiar mai bine decat membrii clasei de mijloc din Uniunea Europeana.

Asta in ciuda veniturilor, care sunt, de destule ori, de pana la doua-trei ori mai mici decat cele ale omologilor occidentali. Pentru ca, potrivit specialistilor, daca in Romania o familie trebuie sa castige cel putin 800-1.000 de euro pe luna pentru a putea apartine clasei de mijloc, in Uniunea Europeana limita este de circa 2.000 de euro in tarile sudice si ajunge pana la 5.

000 de euro in statele foarte bogate din nord. Diferente exista si in ceea ce priveste dimensiunile clasei de mijloc. In cele 15 membre vechi ale Uniunii Europene, aceasta categorie sociala dominanta separa stratul subtire al bogatilor de clasa de jos, nu prea numeroasa - cu exceptia Greciei, Portugaliei ori a unor regiuni din Spania si Italia - si formata in mare parte din emigranti.

In Romania, daca proportia bogatilor este cel mai probabil asemanatoare cu cea din Vest, clasa de mijloc este inca in formare, covarsitor fiind, deocamdata, numarul celor cu venituri reduse. Este greu sa spui cati romani fac parte din clasa de mijloc.

Cert este ca aceasta se dezvolta permanent, evolutia avand loc fie legal, la suprafata, pe seama salariilor in crestere ori a afacerilor mici si medii, fie ca urmare a economiei subterane si a veniturilor necontabilizate, spune analistul economic Daniel Daianu.

Pentru el, conditia esentiala pentru a face parte din clasa de mijloc nu este un anumit nivel al veniturilor, ci sa nu ai probleme de trai. Daca statisticile oficiale nu pot fi prea precise in ceea ce priveste dimensiunea clasei medii, avand in vedere banii gri si negri care rotunjesc castigurile romanilor, sondajele de opinie ar putea avea mai mult succes.

Potrivit ultimului barometru realizat, in luna mai, de Gallup Romania , 17% din romani apreciaza ca veniturile familiei ajung pentru un trai decent, dar nu si pentru achizitionarea unor bunuri mai scumpe, 5% spun ca reusesc sa cumpere si bunuri mai scumpe, dar cu restrangeri in alte domenii, in timp ce doar 1% spun ca reusesc sa aiba tot ce vor, fara sa se restranga in vreun fel.

In concluzie, din punct de vedere financiar, clasa de mijloc autohtona pare a cuprinde numai cateva procente dintre concetatenii nostri. Pe de alta parte, cand li se cere sa se plaseze pe o scara de la 0 (sarac) la 10 (bogat), 16% din subiectii sondajului isi acorda note de 6, 7 si 8 (considerandu-se, asadar, mai degraba instariti decat nevoiasi).

Mult mai clare decat dimensiunile clasei de mijloc sunt, insa, posibilitatile financiare ale membrilor acesteia. In Romania, preturile pentru multe produse si servicii sunt, inca, semnificativ mai mici decat cele din Germania, Franta ori Italia.

Oamenii care fac parte aici din aceasta categorie au, la paritatea puterii de cumparare, venituri similare sau chiar mai mari decat in Occident, declara Sorin Ionita, directorul executiv al Societatii Academice Romane (SAR).

Concluzia este sustinuta si de rezultatele ultimului studiu privind costurile vietii, realizat de Mercer, care a demonstrat ca Bucurestiul este cel mai ieftin mare oras european, in timp ce 30 din primele 50 de orase scumpe sunt din Europa Occidentala.

Produsele si serviciile la care romanii din middle-class sunt avantajati fata de occidentali, in ciuda castigurilor de obicei mai mici, sunt numeroase. Incepand de la sectorul imobiliar si terminand cu notele de plata din restaurante si baruri, toate ne scot in avantaj.

In Bucuresti, de exemplu, preturile la chirii, terenuri si locuinte sunt de trei-patru ori mai mici decat in capitalele vestice, iar o seara la restaurant pentru doua persoane poate costa in jur de 12-15 euro, fata de 40-50 in Vest.

Si impozitele ori asigurarile reprezinta, ca procent din venituri, mult mai putin in Romania decat in UE15, iar pretul fortei de munca ne ofera servicii ca zugravit, menajera, baby-sitter ori reparatul masinii la tarife care sunt uneori de zece ori mai mici decat cele platite in Occident.

Nici la transportul in comun nu stam rau: un euro biletul in Paris ori Roma fata de circa 25 de eurocenti in Bucuresti ori 5 euro un bilet la rapid pe ruta Bucuresti Brasov, fata de 25 de euro pe o distanta similara in Germania ori Franta. Chiar daca toate par bune si frumoase, nu trebuie sa uitam ca avantajele mai sus pomenite sunt doar temporare.

Cresterea ponderii clasei de mijloc si alinierea multor preturi la cele vest-europene vor face ca, treptat, nivelul de trai al minoritatii astazi privilegiate sa ajunga comparabil cu cel al majoritatii occidentalilor.

CINE FACE PARTE DIN CLASA DE MIJLOC?

Un sondaj realizat in Statele Unite a aratat ca 95% din americani considera ca fac parte din clasa de mijloc. In realitate, unii dintre ei sunt suficient de bogati incat sa apartina elitei financiare, iar altii sunt mai saraci decat cred. Ca regula generala, economistii de peste Ocean considera ca un individ face parte din clasa de mijloc daca are un venit anual de 25.000 pana la 250.

000 de dolari.
Studii similare au demonstrat ca in Vestul Europei populatia care se identifica ca facand parte din clasa medie este ceva mai aproape de adevar : intre 50% si 80% din total. Venitul lunar pentru o familie din clasa medie incepe de la 2.000-3.000 de euro in tarile din sudul Europei, respectiv 4.000-5.000 de euro in nordul continentului si merge pana la circa 15.000-20.

000 de euro pentru cei din upper-middle class.
In Romania, definitia clasei medii este mai greu de dat. Sunt specialisti care spun ca un venit de 800-1.000 de euro pe familie este suficient, in timp ce altii ridica stacheta ceva mai sus: 1.200-1.500 de euro.
Cum o buna parte din veniturile romanilor sunt nedeclarate, mai sigura este utilizarea altor criterii pentru a descrie clasa de mijloc de pe malurile Dambovitei: studii medii si superioare, profesie bine definita, nivel de trai satisfacator, care sa permita achizitionarea sau constructia unei locuinte decente, detinerea unui autoturism cu valoare de catalog de minimum 5.

000 de euro si cel putin un concediu pe an la standarde medii (nici la cort, nici la hotel de cinci stele), in tara ori in strainatate.

CE ISI PERMITE LUNAR O FAMILIE DIN CLASA DE MIJLOC?

Produsul sau serviciul Romania Occident
Paine 10.000 4.000
Masa restaurant 250 200
Bilete cinema 500 400
Chirie ap. 3 camere 6 4
Mp teren semi-central 8 4
Mp constructie noua 4 2-3
Ore de menaj 750 500
Ore reparatii masina 200 100
Scoala de soferi 14 4
Ore de parcare 3.750 4.000
Asigurare RCA 30 6
impozit locuinta 100 mp 15 5
Litri benzina 1.600 3.600

VENITURILE MEDII VARIAZA SEMNIFICATIV IN UE

In cadrul Uniunii Europene, veniturile medii lunare pe cap de salariat variaza foarte mult. Cele mai mari castiguri sunt in tarile nordice, Benelux si Germania, iar cele mai mici sunt in tarile sudice si in statele proaspat intrate in UE.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea