Social

#contract #exploatare #rosia montana

La Rosia Montana, act aditional pentru metalele rare?

Ipoteza-bomba, lansata de ziarul " ring ", care evidentiaza o miza ascunsa in exploatarea resurselor naturale din Muntii Apuseni, a determinat institutiile implicate sa-si apere imaginea.

Ieri, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a dat un raspuns "copy-paste" celui obtinut de "ring" de la Rosia Montana Gold Corporation ( RMGC ), prin care firma sustine ca aurul si argintul sunt principalul subiect si nu "substantele viitorului" existente in cantitati mici.

In urma cu doua zile, "ring" a prezentat dezvaluirile socante ale inginerului Aurel Santimbrean, care sustinea ca acolo nu se urmareste doar extragerea aurului si a argintului, ci si a altor substante, precum litiu, zirconiu, indiu, germaniu si alte zeci de metale rare care vor revolutiona viitorul.

Acelasi inginer a tinut sa explice ca singura sansa de a afla adevarul este desecretizarea contractului de constituire. Pentru a afla si punctul de vedere al institutiilor implicate in "confectionarea" acestui contract, "ring" a trimis cateva intrebari pentru lamuriri.

Primul raspuns a venit din partea ANRM, care a sustinut ca "in urma analizarii a peste 1.000 de probe, s-au pus in evidenta si componentii chimici pe care i-ati enumerat, dar in continuturi foarte mici". Iar la intrebarea "daca este trecuta, in contractul dintre statul roman si Rosia Montana Gold Corporation exploatarea/valorificarea acestor elemente", ANRM a afirmat ca "pentru valorificarea altor componenti (...) se va incheia un act aditional , semnat de titular si ANRM, in care vor fi prevazute noile produse miniere."

Raspuns "la indigo" celui al RMGC

Inainte de a primi "clarificarile" de la ANRM, am contactat si cealalta parte prezenta in contract, RMGC, de la care am primit raspunsuri identice in ceea ce priveste obiectivul lor si cantitatile mici de alte substante chimice . Mai mult, compania privata, care a incheiat un contract cu statul roman pentru extragerea resurselor de la Rosia Montana, a precizat ca "nici in timpul exploatarilor anterioare derulate la Rosia Montana nu au fost recuperate elementele mentionate".

"Cu exceptia aurului si a argintului pentru care tehnologia de preparare utilizeaza cianuri, in tehnologiile de preparare a celorlalte elemente chimice mentionate nu se utilizeaza cianuri" , Comunicat ANRM

1.224 de probe au fost analizate pentru identificarea tuturor componentilor chimici aflati la Rosia Montana.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea