Social

#Sanziene 2016 #dragaica #superstitii #sarbatoarea sanzienelor

La noapte sunt Sanzienele! Afla ce trebuie sa faci ca sa iti mearga bine

 

Ne asteapta o noapte magica, potrivit traditiilor populare. 24 iunie este sarbatoarea Sanzienelor sau Dragaica, insa seara din ajun si noaptea care o precede au o incarcatura aparte. Se crede ca, dupa lasarea intunericului, minunile sunt posibile, iar fortele benefice si cele malefice ajung la apogeu.

Legendele spun ca Sanzienele sunt niste fete foarte frumoase, care traiesc prin paduri sau pe campii. Ele se prind in hora si dau puteri deosebite florilor si buruienilor, acestea devenind plante de leac, scrie libertatea.ro. Se crede ca in noaptea Sanzienelor zanele coboara pe pamant, canta si impart rod holdelor, tamaduiesc bolnavii si apara semanaturile de grindina.

Sânzienele sau Dragaica, celebrate pe 24 iunie, reprezinta o sarbatoare a iubirii si fertilitaţii, legata de o serie de ritualuri pentru sanatatea oamenilor si belsug in gospodarie, dar si de practici ale fetelor pentru a-si afla sortitul si momentul in care se vor marita.


Sanzienele sunt cele care aduc vara rod pamanturilor, noroc, sanatate si copii frumosi femeilor casatorite, alinare si tamaduire celor bolnavi si aflati in suferinta, protectie fata de furia naturii.

Sanzienelor le place sa fie iubite. Se supara si pedepsesc daca nu le iubesti. Pot deveni la fel de rele si dusmanoase precum Ielele sau Rusaliile, scrie garbo.ro.

Se spune ca fetele care vor sa se marite repede trebuie sa se spele cu roua in zorii zilei de Sanziene. Dar exista cateva conditii. Dimineata devreme, din locuri necalcate, femeile batrane strang roua Sanzienelor intr-o bucata de panza alba curata, apoi o storc intr-o oala noua. In drum spre casa, ele nu vorbesc deloc si mai ales nu trebuie sa intalneasca pe nimeni. Cine se spala cu roua aceea va fi sanatos si dragastos tot anul. Nu doar tinerele necasatorite, ci si femeile maritate pot face acest ritual, ca si ele sa fie iubite de sot si sa aiba copii frumosi si sanatosi.

Pentru a alunga spiritele rele, oamenii aprind focuri mari si fac mult zgomot: canta din bucium sau striga puternic pentru a speria spiritele rele.

 

Un obicei implinit din vremuri indepartate in lumea satelor, se mai respecta si in zilele noastre. Intr-o comunitate se alege cea mai frumoasa si cea mai harnica fata care va fi numita Dragaica. imbracata in haine de sarbatoare, tanara Dragaica este insoţita de alte tinere care poarta buchete de sanziene la brau, iar in maini ele ţin spice de griu si secere. Grupul Dragaicei va merge pe ogoarele satului respectiv: Fetele vor canta si vor dansa pentru a atrage bucurii pe meleagurile natale si in viaţa lor.  

Se spune ca in aceasta zi este bine sa aducem in casa noastra o floare de sanziene, ca un mesager al norocului. Stropita cu agheasma, floarea se pastreaza la icoane.

De asemenea, o floare de Sanziana trebuie purtata in portofel. Cine implinește acesta datina  va observa ca norocul nu-l va ocoli tot anul.

 Daca nu este respectata, Dragaica se razbuna  

Daca nu este respectata, sarbatoarea Sanzieneleor sau Dragaica poate aduce multe necazuri. Cine presteaza diferite munci in gospodarie sau pe ogoare in ziua praznicului poate sa sfarseasca tragic, fulgerat sau inecat, susţin batranii satelor .


 

 

 

 

 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea