Social

La Dacia Pitesti greva pentru o bucatica din profit

Muncitorii spun ca cer „un mizilic” fata de cresterea cu 173% a productivitatii

Dupa prima zi de greva de la Dacia Pitesti n-au aparut semne ca ar fi probabila stingerea prin negocieri a conflictului. Pana acum, partile nu s-au pus de acord nici in chestiunile de baza – salariul, productivitatea si profitul - de la care ar fi trebuit sa inceapa negocierea.

De pilda, patronatul sustine a salariul mediu brut in companie este de 1.896 de lei. Intr-o scrisoare adresata fiecarui muncitor in parte, directorul general al Automobile Dacia scrie: „Astazi, un muncitor de la Dacia, cu un salariu mediu de baza, cu 15 ani vechime si care lucreaza in 3 schimburi, are un salariul brut lunar in valoare de 1.210 lei”.

Srisoarea era ieri fluturata de liderii sindicali care explicau: „Daca un muncitor mediu care are 15 ani vechime si lucreaza si noaptea, deci are doua sporuri consistente – vechimea si lucrul de noapte, castiga 12 milioane brut, va dati seama ca salariul net mediu este pe undeva pe la 8 milioane. E scris de directori, nu de noi”.

Sindicalistii s-au luat si de tehnologia Renault

Al doilea element de baza in negoiere este cresterea de productivitate . In aceasta privinta, sindicalistii spun ca in 2007 productivitatea la Automobile Dacia a avut o crestere record – de 173% si, in consecinta, cresterea salariala pe care o cer este un mizilic. De cealalta parte – tacere adanca. In fine, ultimul element de negociere este profitul realizat de companie. Patronatul sustine ca „tot profitul a fost reinvestit, nici un ban nu a plecat in Franta.

Lumea trebuie sa stie a media investitiilor anuale la Dacia este 200 de milioane de euro”. In replica, sindicalistii spun ca Automobile Dacia a avut in 2007 un profit de 150 de milioane de euro, si ca nu toate investitiile sunt „limpezi”.

„Sa nu vorbim noi despre unele investitii! Tehnologii din anii ‘80, masini vechi revopsite, aduse in Romania pe post de trufandale. Este si un proces in Franta privind investitiile si nu cu amaratii de salariati care sunt in greva, ci cu unul dintre actionarii principali ai companiei”, spune Dumitru Costin , liderul BNS.

Avand in vedere ca cele doua parti se vor bate mult timp de acum incolo pe „amanuntele” de mai sus, cererea salariala, motivul principal pentru care a fost declansata greva este important doar pentru ca reprezinta cea mai mare crestere salariala din ultimii ani din Romania. Sindicalistii cer un salariu mai mare cu 550 de lei.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea