Social

La competitivitate in afaceri, Romania e in lumea a treia

Romania este foarte departe de statele cu competitivitate economica ridicata. Ea ocupa locul 67, din 117, intr-un clasament al competitivitatii economiei mondiale, dat ieri publicitatii de Forumul Economic Mondial (WEF). Studiul global asupra competitivitatii examineaza doua directii majore: competitivitatea macroeconomica si competitivitatea mediului de afaceri. Primul top are in vedere criterii ca: soliditatea institutiilor publice, infrastructura, nivel tehnologic, educational. Cel de-al doilea clasament se refera la calitatea strategiei si a activitatilor companiilor ce opereaza in tarile studiate si calitatea mediului national de afaceri. In primul top, cel al competitivitatii macroeconomice, Romania a coborat patru locuri comparativ cu anul trecut, ajungand pe locul 67 de pe 63.

De asemenea, in clasamentul competitivitatii mediului de afaceri, Romania s-a prabusit, practic, de pe locul 56, in 2004, pe 67, in prezent. In cadrul primului top, Romania se afla in urma unor tari ca Namibia, Kazahstan, Trinidad Tobago, Ghana, Mauritius, Botswana, dar in fata unora precum Zimbabwe, Bangladesh , Sri Lanka, Nicaragua. Romania este pe ultimul loc in raport cu toate tarile Uniunii Europene, fiind depasita si de vecinii bulgari, care ocupa locul 58. Romania depaseste Bulgaria doar la capitolul tehnologie, in rest, bulgarii sunt inaintea noastra pe toata linia.

In cel de-al doilea top, al competivitatii mediului de afaceri, Romania depaseste, ce-i drept, Bulgaria (loc 78), dar este surclasata de tari ca Trinidad Tobago, Kazahstan, Botswana, Costa Rica . Potrivit acestui studiu, in clasamentul competitivitatii macroeconomice, Marea Britanie a cazut doua pozitii in 2005 fata de anul trecut, ajungand pe 13, dar ramane mai bine plasata decat rivalii clasici, Franta si Germania. Primul loc este detinut, pentru al treilea an consecutiv, de Finlanda, in ciuda majorarii impozitelor din aceasta tara. Cinci , printre care si Finlanda, se situeaza printre primele 10 tari la capitolul concurentei economice. Pe locul secund se situeaza Statele Unite.

Cel mai mare salt l-a inregistrat Australia, de pe locul 14 in 2004, pe 10 in acest an. Alte salturi notabile apartin Coreii de Sud, pana pe locul 12 de pe 29.

Tarile din Europa Centrala si de Est si-au imbunatatit performantele macroeconomice, in timp ce alti membri vechi ai UE, ca Italia, inregistreaza un parcurs mai slab. Prima dintre aceste tari este Estonia, in timp ce Polonia ocupa unul din ultimele locuri datorita slabiciunilor din cadrul macroeconomic si institutional. Desi au avut o crestere economica excelenta in ultimii ani, China si India ocupa locurile 49 si 50 dintr-un total de 117 de natiuni analizate, din cauza aceleiasi instablitati macroeconomice. In topul competitivitatii mediului de afaceri, Statele Unite ocupa prima pozitie, urmata de fruntasa celuilalt clasament, Finlanda. Marea Britanie este in primele zece din acest clasament, situandu-se pe locul 6.

Explicand performantele tarilor nordice, analistii spun ca aceste state impartasesc o serie de caracteristici care le fac extrem de competitive, cum ar fi cadru macroeconomic sanatos si institutii publice transparente si eficiente. In timp ce comunitatile de afaceri din tarile nordice au temeri in privinta impozitelor crescute, nu exista, totusi, nici un semn ca aceste impozite afecteaza abilitatea acestor tari de a concura eficient pe pietele internationale.

Clasamentul competitivitatii macroeconomice se bazeaza pe informatii privind fiecare economie in parte si pe rezultatele evaluarii realizate de reteaua WEF si de institutiile sale partenere. Celalalt clasament isi propune sa identifice factorii de sustinere a unei productivitati ridicate, masurand performantele microeconomice. Pentru aceste clasamente au fost analizate in acest an informatii despre 117 economii din intreaga lume, au fost utilizate statistici despre fiecare stat in parte, dar si rezultatele unui sondaj de opinie ce a cuprins 11.000 de directori de firme din toate aceste tari. (B.A.)

Clasamentul competitivitatii macroeconomice 2005

1. Finlanda

2. SUA

3. Suedia

4. Danemarca

5. Taiwan

6. Singapore

7. Islanda

8. Elvetia

9. Norvegia

10. Australia

Clasamentul competitivitatii mediului de afaceri 2005

1. SUA

2. Finlanda

3. Germania

4. Danemarca

5. Singapore

6. Marea Britanie

7. Elvetia

8. Japonia

9. Olanda

10. Austria

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea