Social

#concerte 1 Decembrie #ceremonii 1 Decembrie #parada 1 decembrie #1 decembrie

La ce evenimente poti lua parte de Ziua Nationala in Capitala si in tara

Pe 1 Decembrie, romanii de pretutindeni sarbatoresc 97 de ani de la Marea Unire si 25 de ani de cand serbam la aceasta data Ziua Nationala.

La Bucuresti, parada militara de 1 Decembrie va avea loc in Piata Constitutiei in acest an si nu la Arcul de Triumf, asa cum s-au obisnuit bucurestenii in anii trecuti, deoarece nu au fost finalizate lucrarile de renovare a monumentului. 

De asemenea, Centrul pentru Integrare si Dezvoltare Prut, cu sprijinul Muzeului National al Taranului Roman din Bucuresti organizeaza programul Film #dinBasarabia. 

Evenimentul se desfasoara in cadrul Targului #dinBasarabia la Bucuresti, organizat cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei. In cadrul evenimentului, publicul din Bucuresti si din tara va avea ocazia sa urmareasca, in premiera, o selectie de filme reprezentative produse in Republica Moldova, de la inceputuri pana in prezent. Filmele fac parte din genuri diferite – comedie, drama sau documentar - si sunt de scurt si lung metraj. Intrarea este libera. 

Receptia de la Palatul Cotroceni, organizata in fiecare an de 1 Decembrie, nu se va mai tine in acest an, in urma unei decizii fara precedent a presedintelui Klaus Iohannis. Hotararea a fost luata in urma tragediei din Clubul Colectiv. Este pentru prima data in ultimii 25 de ani cand receptia n-are loc. La eveniment erau invitati, de obicei, premierul, presedintii celor doua Camere, parlamentari, judecatorii Curtii Constitutionale, Patriarhul Daniel si alti demnitari. 

Concert James Arthur la Iasi 

La Iasi, primarul interimar, Mihai Chirica, a anuntat ca de Ziua Nationala A Romaniei va concerta artistul britanic James Arthur. Potrivit primarului, James Arthur va sustine un concert in Piata Palatului Culturii pe 1 Decembrie. Artistul a trimis pe adresa municipalitatii un videoclip prin intermediul caruia multumeste pentru invitatie. „Sunt James Arthur si abia astept sa ne vedem in Iasi de 1 Decembrie, in fata Palatului Culturii. Va multumesc, domnule primar, pentru invitatia facuta! Va urez succes in campania pentru Capitala Culturala Europeana 2021”, spune James Arthur in mesajul video transmis Primariei Iasi. Artistul britanic ar fi trebuit sa concerteze la Iasi si in luna octombrie, la Sarbatorile Iasiului, fapt care nu s-a concretizat din cauza lipsei unui contract scris. 

Ceremonial militar-religios la Bistrita

La Bistrita de Ziua Nationala a Romaniei, marti 1 Decembrie, cuprinde un ceremonial militar-religios, parada militara, un spectacol folcloric extraordinar si retragerea cu torte a militarilor Brigazii 81 Mecanizata.

Andra si What’s Up, la Timisoara

La Timisoara nu va fi organizata parada militara in acest an. „Intr-adevar nu va fi parada militara de 1 Decembrie. Avem multi oameni trimisi la Alba Iulia, multi in misiuni, si situatia tensionata din aceasta perioada, de aceea nu vom mai organiza defilarea binecunoscuta de 1 Decembrie. Vom avea insa in Parcul Central ateliere pentru prezentarea unor formatiuni si vor fi depuneri de coroane si o mica defilare”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro col. Cristian Dinulica, comandanul Brigazii 18 Infanterie Banat. Totusi, in Piata Victoriei primaria organizeaza cateva evenimente, printre care aprinderea iluminatului festiv de sarbatori, muzica folclorica si concerte cu artisti ca Andra si What’s Up.  

Masa populara la Alba Iulia

La Alba Iulia, sunt asteptati in acest an peste 20.000 de oameni, sa sarbatoreasca Ziua Nationala a Romaniei. Ei vor avea parte de o parada militara unde vor admira 60 de masini de lupta si, daca vremea va permite, si elicoptere Puma Socat sau MIG-uri. De asemenea, va fi organizata o masa populara, un concert Voltaj, spectacole stradale cu lasere si muzica populara. Totusi, fata de alte aniversari, ziua de 1 Decembrie 2015 va fi marcata de tragicul eveniment de la Colectiv, astfel incat la Alba Iulia va lipsi din program faimosul show de artificii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea