Social

La capacitate, elevii au redactat o scrisoare de intentie pentru a deveni ziaristi

Examenul de capacitate a inceput, luni, cu proba scrisa la limba si literatura romana, care a durat doua ore (10,00-12,00).

Ministrul Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu, a extras, la ora 9,00, varianta a treia din cele cinci variante de subiecte pregatite de Serviciul National de Evaluare si Examinare (SNEE). Varianta nr. 3 cuprindea trei parti, cu cerinte legate de verificarea intelegerii unui text literar la prima vedere, subiecte de gramatica , de redactare a unei scrisori in care solicitantul sa-si exprime dorinta de a se inscrie la cercul de ziaristica de la Clubul copiilor din localitate si o compunere in care sa fie caracterizat un personaj dintr-un roman studiat la scoala.

Dupa extragerea variantei de subiecte, ministrul Educatiei le-a transmis elevilor "multa bafta", precizand ca aceasta este penultima sesiune a examenului de capacitate pe care o mai organizeaza MEC pentru absolventii claselor a VIII-a. Ea a adaugat ca au fost luate masuri suplimentare de supraveghere si de protejare a examenului, cum ar fi obligativitatea prezentarii de catre elevi, la intrarea in sali, a legitimatiei de examen data de scoala.

La finalul probei scrise, elevii s-au declarat multumiti de subiecte, considerandu-le "usoare si clare". Directorul SNEE, Adrian Stoica a spus ca nu s-a inregistrat nici un incident pe durata acestei prime zile de examen. Au fost 20 de cazuri speciale de copii care nu s-au putut deplasa la scoala pentru a sustine examenul si care au dat aceasta proba acasa sau la spital. Alti 26 de elevi cu infirmitati (motorii, de vedere, de auz) beneficiat de conditii speciale, durata examenului prelungindu-se cu o ora.

La aceasta sesiune de examen s-au inscris peste 300.000 de absolventi ai claselor a VIII-a, dintre care aproximativ 25.000 au fost din Bucuresti. Marti, elevii vor sustine proba scrisa la limba si literatura materna, iar miercuri si joi, examenele la matematica si, la alegere, Istoria romanilor sau Geografia Romaniei.

Rezultatele vor fi afisate pe 21 iunie pana la ora 12,00 si, in aceeasi zi, pana la ora 18,00, pot fi depuse contestatiile. In zilele de 22 si 23 iunie, profesorii vor rezolva contestatiile, iar pe 24 iunie vor fi afisate rezultatele finale.

Cei care nu reusesc sa promoveze in aceasta sesiune mai au o sansa in luna august, intre 25 august si 2 septembrie, cand va fi organizata cea de-a doua si ultima sesiune a examenului de capacitate.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea