Social

Kosovo va goli bugetul UE si SUA

Un analist rus estimeaza ca europenii si americanii vor plati miliarde de euro pentru aparitia noului stat.

In timp ce liderii de la Pristina aspira la un loc pe scena internationala, expertii fac estimari cu privire la viitorul Kosovo. Prognozele se arata sumbre atat pentru Europa, cat si pentru SUA, care vor trebui sa achite nota de plata pentru noul stat.

Contribuabilii europeni si americani vor trebui sa deblocheze in anii urmatori miliarde de euro pentru a subventiona Kosovo, a apreciat expertul rus Petr Iskenderov, observator al cotidianului "Vremia Novostei" si expert al Institutului de studii slave de la Moscova.

"Kosovo nu este independenta economic, iar provincia nu dispune de mijloace de existenta. Economia kosovara depinde in mare masura de Serbia, statul autoproclamat nu are acces la mare, iar resursele naturale sunt concentrate in regiunile din nord, locuite in majoritate de sarbi", a explicat expertul rus. Uniunea Europeana, Banca Mondiala si Fondul Monetar International intentioneaza sa convoace in vara o conferinta cu scopul adunarii de fonduri pentru Kosovo. Petr Iskenderov pune insa sub semnul intrebarii utilitatea reuniunii, amintind ca astfel de conferinte au mai fost organizate si in cazul Afganistanului si Irakului, fara a aduce profit acestor tari.

„Razboiul" misiunilor internationale


Analistul rus a mai remarcat ca independenta provinciei a fost recunoscuta de mai acasa .ro/putin" title="putin">putin de 40 de state, in timp ce Occidentul si liderii de la Pristina mizau pe 70 sau chiar pe 100 de tari. Divergentele cu privire la dosarul Kosovo nu s-au incheiat nici in cadrul comunitatii internationale. Din iunie, UE urmeaza sa trimita in Kosovo misiunea Eulex , care va avea in grija justitia si politia din noul stat.

Sosirea fortei europene nu va schimba automat si competentele Misiunii Natiunilor Unite din Kosovo (MINUK). Aceasta va continua sa ramana in zona cateva luni bune dupa sosirea Eulex, astfel ca numerosi analisti au avertizat ca exista riscul declansarii "unui razboi al misiunilor din Kosovo".

Kosovarii asteapta respectarea promisiunilor

Desi euforia independentei se mai face inca simtita pe strazile din Pristina, cetatenii noului stat nu au scapat de problemele de zi cu zi. Peste 60% din cei aproape doua milioane de locuitori ai Kosovo nu au un loc de munca, iar situatia economica are putine sanse de imbunatatire, in ciuda miliardelor de euro promise de UE.

"Albanezii au fost momentan linistiti prin satisfacerea unei revendicari simbolice. Vor mai avea insa de asteptat pana cand vor avea suveranitate deplina. Problemele au fost amanate, iar dezordinea actuala din Kosovo nu prefigureaza un viitor luminos", a estimat un functionar international din Pristina.

Furie nestinsa la Belgrad

Dosarul Kosovo continua sa domine scena politica de la Belgrad. International Crisis Group (ICG) arata, intr-un raport dat ieri publicitatii, ca furia simtita de Serbia fata de pierderea Kosovo este inca prezenta si va avea un rol major in alegerile legislative de luna viitoare. ICG mentioneaza ca UE nu ar trebui sa faca nicio concesie Serbiei in speranta ca va ajuta partidele proeuropene la scrutinul din mai, pentru ca o astfel de miscare s-ar putea intoarce impotriva sa si le-ar putea oferi un avant nationalistilor.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea