Social

Kosovo, prima tara islamica din Europa

„Provincia nu va deveni un paradis din prima zi, dar independenta sa este cheia dezvoltarii", a declarat ieri presedintele kosovar Fatmir Sejdiu. Harta Europei se reconfigureaza. Publicatia britanica „Times" sustine ca, devenit independent, Kosovo este primul stat islamic de pe batranul continent, dat fiind ca, in proportie de peste 90%, populatia este majoritar musulmana. Comparativ, in Albania procentul depaseste cu putin 60%. Presedintele albanez al provinciei Kosovo, Fatmir Sejdiu, a tinut sa declare ca aceasta "nu va deveni un paradis din prima zi". Kosovo (in albaneza, Kosove sau Kosova, iar in Constitutia sarba, Kosovo si Metohija) are o suprafata de 10.887 km patrati si o populatie care depaseste doua milioane de locuitori. Dupa conflictul din anii ’90, in provincie au mai ramas circa 100.000 de sarbi, care traiesc in zone separate aflate sub paza trupelor de mentinere a pacii NATO. De mai bine de un secol, Kosovo este taramul unor divergente intre sarbi si populatia majoritara etnica albaneza. Regiunea este una dintre cele mai sarace din Europa, mai mult de jumatate din locuitori traind sub pragul saraciei. Desi exista importante resurse minerale, agricultura este principala activitate economica. In regiune mai exista zacaminte de petrol, plumb, zinc, crom si argint. Cele mai multe familii de albanezi se bazeaza pe banii trimisi de rudele plecate la munca in tari din Occident, ca Germania sau Italia.

Cu ochii spre UE si NATO

Ieri, in ziua declararii independentei, presedintele albanez al Kosovo, Fatmir Sejdiu, a declarat, pentru cotidianul austriac "Kurier", ca "provincia nu va deveni un paradis din prima zi, dar independenta sa este cheia dezvoltarii". "Avem un potential economic, resurse bogate si institutii democratice care functioneaza", a adaugat Sejdiu, care spera ca tara sa aderare la UE si NATO. Rezervele de carbune ale Kosovo sunt estimate la 15 miliarde de tone, in timp ce rezervele de minerale ar putea fi de mai multe miliarde de tone. De la conflictul din 1998-1999, productia nu s-a relansat, din cauza incertitudinii privitoare la statutul provinciei. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea