Social

Kosovo mai are de gasit doar steagul si imnul

In centrul Pristinei au fost eliminate pana si retelele de telefonie mobila sarbesti. Ai 20 la suta reducere la hotel, daca esti din tari pro-independenta. Albanezii din Kosovo se pregatesc din greu pentru a deveni stat. Primul semn este la granita cu Serbia, unde politistii locali au luat locul fortelor multinationale. Cei de la UNMIK au ramas doar sa supervizeze si sa asigure securitatea. In acest timp, politistii kosovari, instalati in cateva containere pe care au lipit abtibilde cu „police border“, au preluat controlul documentelor. In loc de stampila pe pasaport, primesti un carton cu stampila UNMIK pe care trebuie sa-l inapoiezi la iesirea din „tara”. Daca intri cu masina, trebuie sa-ti inchei o asigurare obligatorie pentru Kosovo. Documentul te costa 50 de euro, iar societatea de asigurari kosovara are ca date de contact o adresa de e-mail de pe Hotmail. Acolo poti sa-ti trimiti nemultumirile sau observatiile.

Pristina – plina de declaratii de dragoste pentru americani

Anuntata independenta a provinciei sarbesti a fost speculata si de un hotel din centrul Pristinei. Clientii care provin din statele ce au anuntat ca vor recunoaste independenta Kosovo sunt ademeniti cu o reducere de 20%. Deasupra Hotelului Victory, din centrul Capitalei, a fost ridicata o statuie a libertatii in miniatura. Daca te plimbi pe bulevardul Bill Clinton, intalnesti pe zidurile cladirilor o multime de graffiti cu declaratii de dragoste. Pentru Statele Unite, desigur. Dragostea nu este gratuita. Pe langa faptul ca americanii sunt printre sustinatorii independentei, au fost si cei care au aprobat finantari importante pentru regiune. Kosovo este plin de vile in rosu, ridicate pe „sponsorizarile“ primite de la Comunitatea internationala : pe o simpla declaratie ca locuintele le-au fost distruse de sarbi, albanezii au primit banii cu care si-au ridicat case cu etaj.

Romanii sunt bineveniti in enclavele sarbesti

In schimb, in enclavele sarbesti din jurul Pristinei simpatia este mai mult pentru romani. Aici s-a dus vestea ca „prietenii romani“ nu vor sa recunoasca viitorul stat kosovar. Ruptura intre cele doua zone - cea albaneza si cea sarba - este atat de mare incat in centrul Capitalei nu poti folosi un telefon mobil conectat la vreo retea sarbeasca. Acest lucru este posibil doar la cativa kilometri mai incolo, in zonele majoritar sarbe. Cel mai probabil, Kosovo isi va declara independenta la mijlocul acestei luni. „Cred ca e bine ca ne declaram independenta, insa nu stiu ce o sa se intample dupa aceea, pentru ca mai sunt si sarbii pe aici“, ne-a marturisit o studenta intoarsa de la studii din Elvetia. Intrebat cum vede viitorul stat kosovar, caricaturistul Beg Karpuzi, profesor la Academia de Arte din Pristina, si-a spus parerea printr-un desen: un barbat carand pe umar un steag al Kosovo-ului, care merge in sens invers directiei spre Europa si care ocoleste indicatorul pentru a ajunge in directia corecta. Pana la declararea independentei, guvernul kosovar va trebui sa decida care va fi steagul oficial al viitorului stat si imnul. Conform televiziunii locale, au fost prezentate mai multe propuneri, urmand ca in zilele imediat urmatoare sa se decida. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea