Social

Kosovo deschide primele ambasade

Presedintele kosovar Fatmir Sejdiu a anuntat deschiderea intr-un viitor apropiat a noua ambasade reprezentand Kosovo, acestea fiind primele misiuni diplomatice ale noului stat dupa proclamarea independentei sale in urma cu patru luni.

"Presedintele din Kosovo a decretat stabilirea de misiuni diplomatice" la nivel de ambasadori in Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Italia, Belgia, Austria, Elvetia si Albania, a anuntat Presedintia intr-un comunicat, fara a preciza datele la care vor fi deschise acestea.

Liderii kosovari albanezi au proclamat unilateral independenta de Serbia in 17 februarie . Noul stat a fost recunoscut de 43 de tari, printre care Statele Unite si majoritatea membrilor Uniunii Europene. Serbia, sustinuta de aliatul sau traditional Rusia, continua sa se opuna, insa, acestei decizii. Moscova si Belgradul se opun si desfasurarii misiunii UE, EULEX , fara aprobarea Consiliului de Securitate, in care Rusia dispune de drept de veto.

In ultimul sau raport, de saptamana trecuta, secretarul general al Executivului ONU a subliniat ca, in lipsa unui decizii contrare a Consiliului de Securitate, Rezolutia 1244 ramane in vigoare. Aceasta rezolutie a permis desfasurarea MINUK (misiunea ONU) in Kosovo dupa conflictul dintre fortele sarbe si separatistii albanezi, din 1998 - 1999.

Consiliul de Securitate la ONU se va reuni vineri pentru a discuta viitorul misiunii sale in Kosovo, dupa intrarea in vigoare a Constitutiei kosovare, in 15 iunie, a anuntat o sursa de la Natiunile Unite . Secretarul general al ONU, Ban Ko-moon, va vorbi cu aceasta ocazie in fata Executivului ONU.

In raportul sau, Ban a anuntat o reconfigurare a MINUK, care consta in transferarea principalelor responsabilitati ale misiunii ONU, in special in ceea ce priveste politia, justitia si vamile, catre EULEX, misiune a Uniunii Europene.

Dupa intrarea in vigoare, duminica, a Constitutiei kosovare, o parte din prerogativele MINUK, care administreaza Kosovo din 1999, au fost transferate autoritatilor noului stat.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea