Social

Kosovo a devenit Republica parlamentara independenta, suverana, democratica si unitara

Institutiile de la Pristina preiau o mare parte din prerogativele misiunii ONU. Actul fundamental al autoproclamatului stat kosovar, extrem de liberal pentru un stat musulman .

Inca o lovitura pentru autoritatile de la Belgrad si cele de la Moscova: autoproclamatul stat Kosovo are incepand de ieri si o Constitutie . Actual fundamental reprezinta pe langa o mare sfidare la adresa opozantilor autoritatilor de la Pristina si o parghie prin care institutiile locale urmeaza sa preia controlul teritoriului de la MINUK, care administreaza fosta provincie sarba din 1999, relateaza „BBC News”.

Mai mult, Uniunea Europeana intentioneaza sa isi asume un rol de supraveghere inlocuind misiunea ONU, in ciuda faptului ca Rusia argumenteaza ca transferul controlului este ilegal.

Serbia: Constitutia nu are nici o valoare juridica!

Dupa cum era de asteptat, liderii sarbi au respins constitutia autoproclamatei republici independente Kosovo, subliniind ca documentul este lipsit de valoare juridica si ca regiunea ramane in continuare „provincie sarba”, informeaza AFP.

„Serbia nu accepta proclamarea constitutiei Kosovo ca . Intrarea in vigoare a acestei constitutii este un eveniment politic cu consecinte nocive. Dar pentru Serbia, ea nu este juridic valida. Serbia considera Kosovo ca fiind provincia sa de sud”, a declarat presedintele Boris Tadic, relateaza sursa citata.

Mai mult, potrivit Serbiei, Constitutia nu se va aplica regiunii de nord a Kosovo, dominata de sarbi. De altfel, ca raspuns la sfidarea autoritatilor de la Pristina, ministrul sarb pentru Kosovo, Slobodan Samardzici, va anunta la Mitrovita stabilirea unui nou Parlament in Kosovo, format din reprezentanti sarbi alesi in scrutinul din mai.

Americanii, "parintii" noului act fundamental kosovar

Poate de departe cel mai interesant aspect legat de intrarea in vigoare a Constitutiei kosovare este textul in sine, „Vointa poporului din Kosovo si planul lui (Martti) Ahtisaari sunt incluse in Constitutie", a declarat vicepremierul din Kosovo, Hajredin Kuci.

Cotidianul rus Utro, citat de Rompres, sustine insa ca americanii sunt cei care au pus bazele acestui document, fapt demonstrat si de atitudinea lor parinteasca (astazi, cand deputatii kosovari se reunesc intr-o sedinta festiva, cuvinte de incurajare vor fi rostite de senatorul SUA Eliot Engel).

In pofida faptului ca versiunea oficiala afirma ca textul constitutiei Kosovo a fost elaborat de Comisia constitutionala a provinciei, recent a fost relevata adevarata origine a documentului. Profesorul de drept Bruce Hitchner de la Tufts University, a recunoscut ca in 2004 crease, la comanda organizatiei americane non-guvernamentale Public Law and Policy Group, un proiect de constitutie, pentru ca apoi documentul sa fie perfectat de alti .

Prevederi atipice pentru un stat musulman

Documentul final consta din 160 de articole, amplasate pe 60 de pagini, fiind, potrivit Utro, extrem de liberal pentru un stat musulman. Constitutia proclama Kosovo drept „republica parlamentara independenta, suverana, democratica si unitara”.

Totodata, este subliniat caracterul multinational al statului, in care este prezenta majoritatea albaneza, dar nu se permite lezarea drepturilor populatiei pe motive etnice. Drept limbi de stat sunt proclamate albaneza si sarba. Turca, bosniaca si rromani au primit statutul de limba de comunicare.

Adunarea legislativa a Kosovo este formata din 120 de deputati si este aleasa pentru 4 ani. Douazeci de locuri sunt garantate reprezentantilor minoritatilor nationale, dintre care 10 – sarbilor kosovari. De asemenea, populatia ne-albaneza a Kosovo trebuie sa propuna si doi ministri, dintre care unul neaparat sarb. In afara de formarea guvernului, parlamentul alege si presedintele, al carui mandat este de 5 ani, pentru maxim doua mandate consecutiv.

Cateva aspecte deosebesc Constitutia Kosovo de Legile de baza ale altor state independente. Astfel, documentul obliga autoritatile regiunii „sa coopereze in mod strans” cu misiunile si organismele internationale prezente in teritoriu, organisme care, pana la expirarea mandatului lor, au putere absoluta in Kosovo.

Liberalismul Constitutiei Kosovo consta in proclamarea a o serie de libertati nespecifice unei . De exemplu, articolul 24 interzice discriminarea reprezentantilor minoritatilor sexuale, iar articolele 25 si 26 reglementeaza „dreptul la viata dupa nastere” si le garanteaza cetatenilor Kosovo „dreptul de a detine controlul asupra propriului corp in conformitate cu legea”, recunoscand practic dreptul la avort, informeaza Rompres.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea