Social

Keep walking, Monica!

In timp ce parlamentarii voteaza impotriva masurilor anticoruptie initiate de Monica Macovei, Washingtonul si Londra isi declara sprijinul pentru activitatea ei. Ministrul Justitiei spune ca s-a gindit sa renunte la functie.

Dezamagita ca sprijinul politicienilor pentru lupta anticoruptie se micsoreaza vazind cu ochii, ministrul Monica Macovei a afirmat ieri ca ramine in functie, desi s-a gindit sa renunte la fotoliul de ministru. Daca altii nu vor sa faca si eu singura nu pot, plec. Dar, deocamdata, mai stau, a declarat Macovei. Ea spera ca sub presiunea publica, impreuna cu politicienii, sa depaseasca perioada in care vointa politica in lupta anticoruptie scirtiie.

Ministrul Justitiei a declarat ca votul dat marti de Camera Deputatilor, in privinta cererii de perchezitie la casa lui Nastase din Zambaccian, ar putea influenta imaginea Justitiei in raportul de monitorizare al Comisiei Europene din luna mai. E al treilea incident care se petrece in ultimul timp in Parlament si, evident, nu are efecte bune. Sper sa nu influenteze raportul in mod covirsitor, dar toate acestea produc efecte, asa cum a produs si caderea ordonantei DNA la Senat, a spus Macovei.

Americanii si englezii sint impresionati

Mark Pekala, asistentul secretarului pentru Afaceri europene din Departamentul de stat american, a declarat ieri la Bucuresti ca ministrul Macovei, desi are o misiune foarte dificila, face progrese in lupta anticoruptie si noi o sprijinim in acest efort. Consideram ca face exact ceea ce trebuie si ca e pe drumul cel bun. Am fost impresionat de seriozitatea si eficienta ei. Un alt mesaj de sprijin a venit si din partea ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle. Aflat intr-o vizita la Iasi, acesta a afirmat ca este multumit de prestatia si activitatea ministrului Macovei, apreciind ca aceasta a facut un lucru bun atunci cind s-a implicat in combaterea coruptiei. Sint convins ca in Romania s-au inregistrat eforturi de combatere a coruptiei. Tendinta este pozitiva. Singura problema este legata de rezultatele concrete. Guvernul a facut eforturi, dar nu prea a prins peste. Timpul care a ramas este limitat, deci ne aflam intr-un moment critic, a avertizat Quayle.

Un sablon periculos

Pentru multe partide din Parlamentul European si din statele UE, politicile ministrului Justitiei sint cea mai buna speranta pentru Romania sa adere la UE in 2007, ne-a declarat europarlamentarul olandez Joost Lagendijk, raportorul pentru Romania al grupului ecologist.

Dar daca ministrul nu are sprijinul Parlamentului in aceasta chestiune foarte importanta a luptei anticoruptie, multi dintre noi se vor intreba daca nu ar fi mai util sa aminam cu un an aderarea. Pentru ca daca e doar un singur ministru si nu un intreg Parlament dedicat combaterii coruptiei, am putea vedea multe alte asemenea propuneri respinse de parlamentari, avertizeaza Lagendijk. El a precizat ca nu este in favorea aminarii, dar ca votul impotriva cererii de perchezitie pentru Adrian Nastase, dupa votul anti-DNA din Senat, creeaza un sablon periculos, ce ar putea determina UE sa regindeasca strategia privind aderarea Romaniei, adica aminarea cu un an.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea