Social

# protejare habitate acvatice #jysk #romania

JYSK sustine WWF - Romania pentru protejarea habitatelor acvatice

JYSK va asigura finantare pentru proiectele de asigurare a sustenabilitatii lucrarilor de reconstructie ecologica de la Mahmudia.

JYSK Romania se alatura eforturilor de reconstructie ecologica depuse de WWF-Romania in Delta Dunarii, prin demararea unui parteneriat desfasurat pe o perioada de 3 ani. De-a lungul acestei perioade, compania scandinava va sponsoriza activitatile ce asigura sustenabilitatea lucrarilor de reconstructie ecologica derulate de WWF-Romania in zona Mahmudia, Delta Dunarii.

Procesul de reconstructie de la Mahmudia a transformat o suprafata de 1000 ha, din teren agricol in lac si a determinat crearea de conditii pentru refacerea biodiversitatii dar si oportunitati  de utilizare economica sustenabila a suprafetei de catre localnici. Acum, dupa 5 ani de la finalizarea lucrarilor hidrotehnice, sunt necesare actiuni de intretinere si gestionare a beneficiilor reconstructiei. Pentru urmatorii ani sunt esentiale actiunile de eliminare a speciilor de plante invazive de pe uscat si din apa, de re-plantari de salcie si plop autohton, acolo unde plantele au fost compromise, precum si asigurarea conditiilor de cuibarire pentru pasari.

Zona reconstruita, fosta incinta agricola Carasuhat, a devenit acum un lac ce poate da nastere in urmatorii ani la activitati economice sustenabile noi, in beneficiul naturii si al comunitatilor locale - ecoturism, birdwatching, pesca-turism, utilizarea sustenabila a stufului in produse mestesugaresti. Pentru ca aceste activitati sa poata fi realizate in comunitatile locale, WWF-Romania si-a propus realizarea unui model de dezvoltare socio-economica sustenabila a zonei, acceptat de catre toti factorii interesati din zona.

„JYSK acorda atentie dezvoltarii durabile de multi ani si, ca parte a acestui demers, am ales mai multe Obiective Globale ONU asupra carora sa ne concentram. Trei dintre acestea sunt Clean Water and Sanitation, Decent Work and Economic Growth si Climate Action. Proiectul dezvoltat de WWF-Romania la Mahmudia atinge toate aceste aspecte. Este un exemplu foarte bun despre cum putem reconstrui o zona afectata de interventia daunatoare a omului, facuta intr-o vreme in care nu ne gandeam la binele planetei. Acum stim ca binele planetei este si binele nostru si ca totul este interconectat. La Mahmudia, pastrarea ariilor umede din Delta duce la cresterea economica pentru comunitatile locale si la conservarea speciilor caracteristice Deltei. Suntem bucurosi ca putem sprijini acest proiect, realizat intr-o zona cu valoare ecologica inestimabila”, a declarat Alex Bratu, Country Manager JYSK Romania si Bulgaria.

„Proiectul de reconstructie ecologica de la Mahmudia face parte din initiativele WWF-Romania de protectie a apelor, prin refacerea ecosistemelor acvatice din Delta Dunarii si promovarea valorilor naturale si culturale din zona, cu scopul de a sustine dezvoltarea comunitatilor locale. Proiectele de reconstructie ecologica sunt proiecte complexe, derulate pe termen lung si cu costuri ridicate, drept pentru care orice implicare este binevenita. Ne bucuram foarte mult ca JYSK se implica in astfel de proiecte care aduc beneficii pentru bunastarea si siguranta oamenilor prin refacerea ecosistemelor naturale”, a declarat Orieta Hulea, Country Manager WWF-Romania.

In urma cu 60 de ani, mai mult de 70% din terenurile din Delta Dunarii au fost transformate din balti bogate in peste in terenuri agricole, iar aceasta transformare antropica a dus la probleme de mediu precum inundatii, seceta sau desertificare. Ecosistemele acvatice si comunitatile locale au fost afectate de consecintele negative ale acestor transformari.

Odata pierdute zonele umede, au fost pierdute si avantajele pe care acestea le furnizeaza: protectia impotriva inundatiilor, apa potabila, lemn, biomasa, oportunitati de turism si recreere, si, cele doua cele mai importante resurse ale Deltei Dunarii, stuful si pestele. Readucerea zonei la starea ei naturala este un proces lung, care are beneficii atat pentru mediu, cat si pentru localnici.

Despre WWF-Romania

Infiintata in anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. 

In Romania, WWF lucreaza din anul 2006 pentru protejarea mediului salbatic din Muntii Carpati si din lungul Dunarii: arii protejate, ape, paduri, ursi bruni, Delta Dunarii, sturioni. La toate acestea se adauga stimularea tranzitiei spre economia verde si un program de educatie de mediu adresat tinerilor.

Misiunea WWF la nivel global este aceea de a stopa degradarea mediului si de a construi un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura.

Despre JYSK Romania

JYSK este unul dintre cei mai importanti retaileri de mobila si decoratiuni interioare din Europa, cu sediul in Aarhus, Danemarca. JYSK desfasoara operatiuni in 51 de tari, are peste 26.500 de angajati si peste 2900 de magazine.

JYSK a intrat pe piata din Romania in 2007, odata cu inaugurarea primului magazin la Oradea. Reteaua numara in prezent 95 de magazine in Romania.  

In Romania, compania se implica in sustinerea financiara a mai multor organizatii non-guvernamentale care activeaza in domeniile mediu, social, sport si educatie. Printre parteneriatele pe termen lung se numara cele cu UNICEF, Hope and Homes for Children Romania, Comitetul National Paralimpic Roman si Plantam fapte bune in Romania.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea