Social

#scrisoare #promulgare #legea ani #jurnalisti

Jurnalistii ii cer presedintelui sa nu promulge legea ANI

Reprezentantii a patru organizatii de media si ai unui ONG i-au trimis presedintelui Traian Basescu o scrisoare in care ii cer sa nu promulge legea Agentiei Nationale de Integritate, pe care o numesc "o abdicare de la principiile transparentei si responsabilitatii" a demnitarilor.

Jurnalistii si reprezentantii societatii civile spun ca ascunderea informatiilor despre averea demnitarilor si functionarilor publici le va ingreuna munca si le va limita rolul de "caine de paza al democratiei". Ei se plang ca nu isi vor putea informa publicul despre evetualele abuzuri ale alesilor, in conditiile in care nu au acces la aceste informatii.

Totodata, semnatarii scrisorii condamna gestul parlamentarilor care, pe timp de criza, " voteaza legi care creeaza premisele cresterii propriilor averi ".

Textul integral al scrisorii:


Catre Presedintia Romaniei
In atentia Presedintelui Romaniei, Traian Basescu
 
 
Domnule Presedinte,
 
Organizatiile semnatare isi exprima ingrijorarea fata de forma legii privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate, adoptata ieri in plenul Senatului. Consideram ca forma adoptata reprezinta o abdicare de la principiile transparentei si responsabilitatii aferente statutului demnitarilor si functionarilor publici.
 
De asemenea, atragem atentia asupra faptului ca limitarea accesului la informatii relevante din declaratiile de avere si de interese ale demnitarilor/functionarilor publici face imposibila indeplinirea, de catre presa si organizatiile neguvernamentale, a rolului de caine de paza al democratiei. In conditiile implementarii acestei legi, jurnalistul se va afla in imposibilitatea de a informa corect si complet publicul cu privire la eventualele abuzuri ale functionarilor/demnitarilor.
 
In consecinta, va cerem sa nu promulgati legea adoptata ieri de Senatul Romaniei. Prin aceasta nu va cerem decat sa actionati in spiritul Pactului pentru garantarea libertatii de exprimare si cresterea responsabilitatii presei, pe care l-ati semnat in campania electorala prezidentiala din 2009.
 
Consideram intolerabil faptul ca, in conditiile crizei financiare, in timp ce se iau decizii pentru scaderea veniturilor unor categorii de cetateni, demnitarii voteaza legi care creeaza premisele cresterii propriilor averi, ascunse de ochiul publicului.
 
De aceea, intoarcerea in dezbaterea Parlamentului Romaniei a legii ANI ne va da tuturor celor interesati, inclusiv ignoratei societati civile, ocazia sa reafirmam principiile care trebuie sa stea la baza functionarii unei asemenea institutii. Numai astfel vor fi puse in aplicare valorile care asigura si consolideaza transparenta si responsabilitatea functiei si demnitatii publice fata de cetateni si previn posibilele acte de coruptie.
 
Semnatari:
Mircea Toma , Presedinte Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei
Ioana Avadani, Director Centrul pentru Jurnalism Independent
Cristian Pirvulescu , Presedinte Asociatia Pro Democratia
Sorin Ozon, Presedinte Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie
Conventia Organizatiilor de Media*

* Conventia Organizatiilor de Media este o alianta a 40 de organizatii de media. COM s-a format in decembrie 2001.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea