Social

#medic #romania #slujba

Jumatate din medicii din Romania ar putea parasi tara in 5 ani

Criza de personal din sistemul sanitar pare abia la inceput. Jumatate dintre doctorii romani vor alege in urmatorii cinci ani o slujba in strainatate.

Salariile mai mari si conditiile mai bune de munca ii fac pe medicii romani sa paraseasca in numar din ce in ce mai mare tara. In momentul de fata, in spitalele din tara, deficitul de personal este de 35%, iar in unele zone, chiar la 70%.

In ultimii trei ani, peste 8.000 de medici, dentisti si farmacisti au primit certificate de conformitate care le permit sa lucreze in strainatate, iar inca 2.000 au depus cereri pentru obtinerea lor. Numai in Bucuresti, numarul medicilor care au solicita avizul a crescut de la 443 in 2009, la 630 in 2010, potrivit statisticilor Colegiului Medicilor.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae , a explicat ca lipsa medicilor este resimtita si in centrele universitare, unde se inregistreaza un deficit de 20-30 la suta.

Prognozele CMR arata ca in urmatorii cinci ani, 50% dintre medicii romani vor pleca din Romania.

"In conditiile in care salariul unui medic este unul de mizerie, doctorii nu stau prea mult pe ganduri si vor pleca la lucru peste hotare. Potrivit estimarilor noastre, peste 50 la suta din medicii romani vor pleca pana in anul 2015, motivati fiind de salariul mai mare si de conditiile mai bune de lucru", a declarat pentru gandul vicepresedintele CMR, Constantin Carstea.

 

Peste 3.000 de posturi deblocate

 

Ministerul Sanatatii urmeaza sa deblocheze, pana la sfarsitul anului, 2.322 de posturi in sistemul sanitar, iar autoritatile locale vor putea scoate la concurs aproximativ 750 de posturi.

Specialitatile cu deficitul cel mai mare de personal medical , terapie intensiva, medicina de urgenta, medicina de laborator si radiologie, vor avea prioritate.

Prioritatea ministrului Sanatatii, Cseke Attila , este insa delimitarea clara a activitatii medicilor care lucreaza si la stat si la privat.

"Nu sunt impotriva celor care lucreaza atat in sistemul de stat, cat si in cel privat, dar cred ca ar fi nevoie de o delimitare clara a activitatii. Ma refer, spre exemplu, la medicii care fac analize bolnavilor in spitalele publice, apoi, pe baza rezultatelor obtinute, ii cheama in clinicile private si ii taxeaza", a explicat ministrul.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea