Social

#insula serpilor #impartita jumate #ucraina romania #decizie haga

Jumatate din Insula Serpilor va fi a Romaniei, de marti

In doua zile teritoriul Romaniei va creste cu 6.000 de kilometri patrati. Adica odata cu verdictul dat de Curtea Internationala de Justitie de la Haga, care a hotarat ca Insula Serpilor sa fie impartita in doua, intre Romania si Ucraina, au anuntat surse din MAE pentru Libertatea.

Insula Serpilor este o stanca in Marea Neagra, cu o suprafata de mai putin de doua hectare, localizata la 45 de kilometri est de Sulina si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Uniunea Sovietica a preluat insula de la Romania printr-un act care este nul de drept.

Dupa 1991 litigiul a fost continuat de Ucraina, iar Romania a dat-o in judecata la Curtea de Justitie de la Haga dupa ce nu au reusit sa faca o intelegere pe cale amiabila . In apropierea Insulei Serpilor s-au descoperit doua zacaminte , unul de gaz metan estimat la 100 de miliarde de metri cubi si altul de petrol, de circa 10 milioane de tone.

Suprafata pungilor de hidrocarburi se intinde pe aproximativ 12.000 de kilometri patrati in apropierea insulei. Acest teritoriu este nevralgic si pentru noi, si pentru ucraineni.

Ambele parti vor sa-si extinda platoul continental si zona de exclusivitate economica exact pe acest spatiu. Pentru Romania, aceste zacaminte ar insemna 18 ani de independenta energetica fata de importurile rusesti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea