Social

#medic #analize #sarcina

Jumatate din gravidele din Romania merg la clinici private

50% dintre femeile gravide din Romania prefera sa evite sistemul de stat, desi platesc asigurari de sanatate.

Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Protectia Copilului ( FONPC ) a avansat cifrele, care arata ca desi au gratuitate la policlinicile de stat, jumatate din femeile gravide prefera sa plateasca la particular.

"In sistemul privat se asteapta mai putin si-n plus se dezvolta o relatie intre medic si pacienta", a explicat, pentru Gandul, dr. Diana Nistorescu, directorul executiv al FONCP.

Mai putin de jumatate dintre femeile insarcinate se adreseaza medicului de familie care le poate recomanda setul de analize gratuite la care au dreptul prin lege. 55% dintre ele merg direct la obstetrician.

Setul de analize gratuit pentru romancele insarcinate include homoleucograma, ureea, creatinina, acidul uric, glicemia, trigliceridele, colesterolul, calciul total si calciul ionic, magneziu, sideremia, sumarul de urina, urocultura, VDRL, HIV si grupa sangvina si Rh.

"Gratuitatea nu include insa si restul testarilor necesare, precum toxoplasmoza , Chlamydia , Rubeola , hepatita C si B si citomegal-herpesul. Toate acestea sunt extrem de costisitoare", a explicat dr. Marina Luculescu, medic de familie, pentru Gandul.

Doar 11% dintre femei merg la control din luna a treia de sarcina, iar 14% dintre ele ajung la controlul prenatal in luna a 7-a, arata studiul FNOPC.

 

Tu ai apelat la servicii private cand ai fost insarcinata?

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea