Social

Judecatorii favorizeaza porcii, nu integrarea in UE

Romania nu-si va putea indeplini la timp angajamentele UE in domeniul sanitar-veterinar, din cauza redactarii si semnarii tardive a unei hotariri luate de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti. CSM i-a scos basma curata pe toti judecatorii Curtii implicati, pe motiv ca acestia au fost ba in concediu, ba ingropati in dosare.

Premierul Tariceanu s-a vazut nevoit sa amine, ieri, masurile de aplicare a procedurilor de identificare a animalelor conform normelor europene. Procedurile au fost blocate dupa ce una dintre firmele participante a pierdut licitatia si s-a adresat Justitiei, in urma cu un an. Spre exasperarea oficialilor romani care trebuie sa raporteze la Bruxelles, nici pina acum nu exista o hotarire definitiva ce ar putea debloca procesul de identificare a animalelor cerut insistent de UE.

CSM tine partea judecatorilor

Curtea de Apel a decis, la inceputul lui 2005, rejudecarea procesului. Dar pronuntarea privind rejudecarea s-a dat in aprilie 2005, decizia a fost redactata la sfirsitul lui iulie si semnata abia in august.

Dupa o sesizare a Ministerului Justitiei, CSM a apreciat ca neredactarea in termen a hotaririi privind procedurile de inregistrare a animalelor si trimiterea cu tirziere a dosarului la tribunal a fost cauzata de motive obiective.

Debordat de dosare

Primul vinovat. Magistratul Gheorghe Grecu de la Curtea de Apel Bucuresti, cel care a redactat peste termenul prevazut de lege hotarirea, nu a fost sanctionat disciplinar de CSM deoarece domnul judecator a participat la multe sedinte de judecata, chiar si de cite doua ori pe saptamina, atit anterior datei pronuntarii acestei hotariri, cit si ulterior, in perioada martie-iulie 2005, acest judecator rulind peste 100 de dosare pe luna, il pling inspectorii judiciari ai CSM pe Grecu. Daca acesta e un motiv obiectiv, dupa cum il numeste CSM, ar insemna, teoretic, ca cel putin toti judecatorii Curtii de Apel Bucuresti - in numar de 174 cu tot cu Grecu - ar fi putut sa redacteze dupa trei luni hotaririle pronuntate, din cauza lipsei de timp.

Concedii multe

Ceilalti vinovati. Decizia civila in acest dosar de care depindea respectarea la termen a angajamentelor luate de Romania fata de UE a fost pronuntata de judecatorii Carmen Frumuselu, Gheorghe Grecu si Viorica Lungeanu pe 21 aprilie 2005, dupa care a fost trimisa pentru motivarea deciziei lui Grecu. Totodata, inspectorii judiciari precizeaza ca in perioada aprilie-iulie s-au aflat la munca doar trei grefieri -dactilografi, ei fiind cei care ar fi trebuit sa tehnoredacteze hotarirea. Nici acestia, mai constata CSM, nu au lucrat efectiv in perioada mentionata, deoarece, in luna mai, unul dintre ei a intrat in concediu de odihna, iar, din 18 iulie, ceilalti doi grefieri-dactilografi si-au luat si ei concediu de odihna. Si pentru trimiterea la fel de tirzie a aceluiasi dosar spre rejudecare inspectorii judiciari le-au gasit scuze magistratilor: decizia redactata nu a putut fi semnata. De data asta, n-au mai fost de vina cele doua sedinte pe saptamina, nici absenta dactilografilor, ci concediul de odihna al judecatoarei Frumuselu si transferul la Inalta Curte a judecatoarei Lungeanu.

Teoretic, in locul celor doua ar fi trebuit sa semneze decizia presedintele Sectiei de contencios administrativ - Georgeta Leti, care era si ea in concediu.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea