Inca de la primele ore ale diminetii, femeile incep sa pregateasca bucatele pentru pranz sau pentru cina, apoi duc la biserica pentru a fi sfintite si impartite placinte cu branza, vin si friptura, dar si turte din malai. Dupa masa festiva, toate vasele sunt bine curatate, pentru ca tot ele vor fi folosite la gatit si in timpul postului, atunci cand credinciosii care tin cu adevarat obiceiul nu se ating de niciun strop de grasime animala.
Oamenii de pe la tara spun ca resturile de la masa e bine sa fie aruncate spre est, pentru ca altfel pasarile vor strica recoltele. Si tot pentru a feri casa de pagube, gospodinele trebuie sa aseze vasele cu fata in jos.
Postul Craciunului incepe vineri, 14 noiembrie, dureaza 40 de zile, astfel ca se incheie odata cu Ajunul Nasterii lui Hristos, pe 24 decembrie. In toata aceasta perioada, sambata si duminica sunt dezlegari la peste, vin si untdelemn.
Sursa foto: cathocambrai.com