Social

Jocurile pe calculator, benefice autistilor

Ani la rand, specialisti in sanatate si cercetatori din lumea intreaga i-au avertizat pe copii sa nu se joace prea mult pe computer pentru ca asta le dauneaza sanatatii. Noi studii au aratat insa ca, in anumite cazuri, aceasta preocupare este benefica. O doza de jocuri poate imbunatati starea de sanatate a copiilor autisti sau a celor care se trateaza de cancer, spune profesorul Mark Griffiths, cercetator in domeniul jocurilor la Nottingham Trent University, din Marea Britanie. Un studiu publicat de Griffiths in British Medical Journal demonstreaza ca jocul este o foarte buna metoda de a distrage atentia copiilor de la afectiunile pe care le au, in special in cazul bolnavilor de cancer care urmeaza un tratament dureros.

Distragerea atentiei

Profesorul britanic sustine chiar ca jocurile pot fi socotite un fel de fizioterapie , pentru ca pot dezvolta capacitatea de socializare a copilului cu tulburari de atentie, inclusiv cu autism.
Griffiths este de acord ca mai sunt necesare studii pentru a fi acreditata ideea sa legata de efectele benefice ale jocurilor pe computer in tratarea anumitor boli, insa anumite aspecte ale studiului demonstreaza ca acestea sunt indubitabil utile in situatii specifice. Un exemplu este acela al unui baietel de 8 ani care avea o afectiune manifestata prin jupuirea pielii buzelor. Diferitele tratamente nu au dat rezultate prea bune, dar boala s-a ameliorat considerabil la doua saptamani dupa ce i-a fost adus baiatului un joc video . Explicatia: i-a tinut copilului mainile ocupate si, astfel, nu si-a mai rupt pielea de pe buze.

Distractie si cunoastere

Cercetarea lui Griffiths a aratat, de asemenea, ca jocurile stimuleaza distractia cognitiva printre pacientii care urmeaza chimioterapia. Toate studiile mele au demonstrat ca pacientii a caror atentie este distrasa de jocuri au mai putine crize de greata, au tensiunea arteriala scazuta si au nevoie de mai putine analgezice , a spus britanicul.
Impotriva jocurilor pe computer s-au declarat multi medici si cercetatori, explicand ca aceasta activitate creste agresivitatea copiilor si pot avea si alte efecte, cum ar fi halucinatiile auditive sau obezitatea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea