Social

#superstitii Izvorul Tamaduirii #traditii Izvorul Tamaduirii #agheasma mica #izvorul tamaduirii #sarbatoare

Izvorul Tamaduirii! Ce sa ai in vedere astazi ca sa ajungi in Rai

In fiecare vineri dupa Paste, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Izvorul Tamaduirii. In toate bisericile are loc slujba de sfintire a apei, cunoscuta si sub numele de Agheasma Mica. Credinciosii considera agheasma ca avand proprietati supranaturale, ea ramanand dupa sfintire nealterata ani in sir.

Conform traditiei, astazi, nu se face nici o treaba casnica. Se spune ca cine respecta acest obicei va avea un loc asigurat in Rai, scrie libertatea.ro.

Conform traditiei, pe vremuri, cine lucra era lovit de o boala din care nu isi mai revenea pana la moarte. In plus, in trecut nu se tesea nimic deoarece cu panza tesuta in aceasta zi nu se imbracau nici macar cei morti deoarece nu puteau fi primiti pe cealalta lume.

In aceasta zi, in unele zone ale tarii, tinerii adolescenti fac legamantul juvenil. Acest legamant se facea, cu sau fara martori, in casa, in gradini sau in jurul unui copac inflorit. Tinerii treceau prin mai multe momente rituale prin care faceau juramantul respectiv: pronuntarea cu voce tare a juramantului, schimbul colacului si al altor obiecte cu valoare simbolica, de obicei o oala sau o strachina din lut, insotite intotdeauna de o lumanare aprinsa, imbratisarea frateasca, ospatarea cu alimente rituale si dansul.

O alta superstitie este legata de cunoasterea momentului in care se sfarseste viata. Cine aseza o cana de apa sub un nuc sau sub un soc in ziua de Izvorul Tamaduirii si, cateva ore mai tarziu, gasea pamant pe fundul canii stia ca acesta este un indiciu al faptului ca nu mai are mult de trait.

In aceasta zi, crestinii isi amintesc de o minune savarsita de Maica Domnului in secolul al V-lea. Ea i s-a aratat viitorului imparat bizantin Leon, care a intalnit un orb ranit care isi cauta drumul intr-o padure din apropierea Constantinopolului, un izvor cu apa tamaduitoare. Cand a ajuns imparat, Leon a construit pe locul izvorului o biserica inchinata Fecioarei Maria, care a primit numele de “Izvorul Tamaduirii”.

Manastirea exista si astazi la Istanbul, vechiul Constantinopol, si pastreaza la subsolul bisericii izvorul cu apa vindecatoare.

Si in Romania exista izvoare tamaduitoare. Unul din acestea se afla la Manastirea Ghighiu din judetul Prahova, la mai putin de 5 km de municipiul Ploiesti. Potrivit traditiei, episcopul sirian care a adus icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului in aceasta manastire (1958), a cerut iertare Fecioarei pentru ca a luat icoana din locul in care se afla, iar a doua zi, in locul in care s-a rugat, a aparut un izvor tamaduitor.
Un alt izvor cu apa vindecatoare se afla la Manastirea Dervent. Traditia spune ca acest izvor a tasnit din locul in care Apostolul Andrei a impuns piatra cu toiagul.
Alt loc binecuvantat cu apa tamaduitoare este izvorul de la Manastirea Horaicioara din judetul Neamt. Acest izvor a fost descoperit acum un secol, datorita rugaciunilor monahilor catre Maica Domnului de a le darui un izvor mai aproape de manastire. El izvoraste de sub muntele Feriga si se afla la 50 m de biserica manastirii.
Nu trebuie uitate izvorul de la Manastirea Cetatuia Negru Voda, din judetul Arges si cel de la Biserica Greaca din Braila, descoperit in anul 1863, in vremea efectuarii unor lucrari de constructie la sfantul lacas.



 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea