Social

Iunie, luna debutului Programului Rabla 2008

Luna viitoare incepe programul de innoire a parcului auto, cunoscut si sub numele de programul Rabla. In acest an programul va debuta pe 1 iunie si se va incheia pe 12 decembrie, cuprinzand doua etape. In plus fata de anii trecuti, in acest an la program se vor putea inscrie si tractoarele. 

Prima etapa a programului se va desfasura intre 1 iunie si 25 septembire, iar a doua, intre 1 octombrie si 12 decembrie. In program vor intra 40.000 de masini, prima de casare fiind aceeasi ca si anul trecut, de 3.000 lei. In plus, programul de innoire a parcului auto se extinde si la tractoare, persoanele fizice urmand a primi 17.000 lei pentru fiecare vehicul vechi predat pentru casare. 

Programul de innoire a parcului de tractoare se va realiza in doua etape, prima care se va desfasura in intervalul 1 iulie - 25 septembrie, iar cea de-a doua, intre 1 octombrie - 5 decembrie. Lista producatorilor sau importatorilor de tractoare, care pot participa la program, va fi publicata, pana pe 30 iunie pe site-urile Ministerului Mediului si Administratiei Fondului de Mediu

In program vor fi incluse 1.200 tractoare si 40.000 de masini ce pot fi casate, pentru cele din urma fiind acordata o prima de casare de 30 de milioane de lei vechi, desi se discutase si posibilitatea de a mari aceasta suma la 40 de milioane de lei vechi, ceea ce ar fi insemnat insa numarul de autovehicule prinse in program. Anul trecut, acest numar a fost de 16.500.   

De acest program pot beneficia persoanele fizice, proprietari sau mostenitori ai unui autoturism functional, inmatriculat in Romania , a carui vechime depaseste 12 ani. Pentru a participa la program, un proprietar trebuie, in primul rand, sa se inscrie la un producator sau un importator validat, de la care primeste o nota de acceptare, valabila 30 de zile. 

Cu acest document, proprietarul va preda masina veche unui agent economic , autorizat in dezmembrarea de masini. Acesta trebuie sa dea in schimbul masinii un certificat de distrugere. Cu acesta cetateanul isi va radia din circulatie autovehiculul. In baza certificatelor de distrugere a autoturismului si de radiere , proprietarul primeste o suma de casare, de 3.000 de lei, care va fi virata in contul de trezorerie al producatorului la care este inscris, pentru cumpararea unei masini noi. 

Proprietarul trebuie sa prezinte producatorului auto copiile legalizate ale cartii de identitate, certificatului de inmatriculare al autoturismului uzat, certificatului de distrugere al acestuia si originalul certificatului de radiere, fiind necesara si nota de acceptare a producatorului. In cazul in care masina a facut obiectul unei mosteniri, dosarul trebuie sa cuprinda si o copie legalizata a certificatului de mostenitor. 

In 2007, Ministerul Mediului a eliminat din trafic 16.444 masini vechi, din cele 16.500 propuse, ceea ce a dus la reducerea nivelului de monoxid de carbon din aer cu 400.000 de kilograme. In plus, Guvernul se gindeste si la introducerea unei prime de casare pentru vehiculele din transportul public.

Aceasta facilitate ar putea intra in programul de innoire a parcului national auto daca transportul public ar fi in subordinea autoritatilor locale, nu a regiilor autonome, pentru ca, in acest fel, prima de casare nu ar mai fi considerata ajutor de stat ilegal.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea