Social

Italia, gata sa incalce libertatile UE din cauza romanilor

Viitorul ministru de Interne al Peninsulei crede ca ar trebui rediscutata la Bruxelles libera circulatie a cetatenilor comunitari, pentru a apara Italia de infractorii romani.

Roberto Maroni , cel desemnat de Silvio Berlusconi drept ministru de Interne, a declarat ca trebuie rediscutata la Bruxelles libera circulatie a cetatenilor comunitari in tarile UE, dupa ce un roman a fost acuzat ca a violat si a injunghiat o tanara la Roma.

Maroni a sustinut, intr-un interviu acordat postului Radio 24, ca este posibil sa renegocieze cu UE subiectul liberei circulatii a cetatenilor comunitari: „Daca va fi nevoie, vom renegocia cu Comisia Europeana aceste reguli de libera circulatie a cetatenilor, impunand limite atunci cand in joc este siguranta nationala a propriilor cetateni“, a spus viitorul oficial. Maroni sugerase, de altfel, intr-un interviu anterior din „Corriere della Sera“, ca va lua masuri specifice impotriva imigrantilor romani.

Declaratiile viitorului ministru sunt cu atat mai socante cu cat libertatea de miscare a cetatenilor comunitari in interiorul UE este unul dintre „pilonii de baza“ ai Uniunii si unul dintre drepturile fundamentale ale europenilor.

Rediscutarea dreptului la libera circulatie in cadrul Uniunii ar insemna practic punerea sub semnul intrebarii a identitatii UE.

Roberto Maroni este unul dintre membrii duri ai partidului Liga Nordului, partid cunoscut pentru atitudinile antieuropene, xenofobe. Pe fondul temerii populatiei italiene fata de imigratie (la care cazul romanului Nicolae Mailat care a ucis o italianca anul trecut a avut o importanta contributie), partidul Liga Nordului a castigat 8,3% din voturi la alegerile din 13-14 aprilie. Maroni a mai ocupat functia de ministru de Interne timp de opt luni, in primul guvern al lui Berlusconi.

Declaratiile belicoase ale dreptei la adresa imigrantilor pot fi insa explicate si prin faptul ca la acest sfarsit de saptamana are loc al doilea tur de scrutin pentru primaria Romei, in care se confrunta favoritul Francesco Rutelli, membru al Partidului Democrat, si reprezentantul dreptei, Gianni Alemano, candidat din partea Partidului Poporul Libertatii, al lui Silvio Berlusconi. Dreapta ar putea castiga voturi prezentand programe dure impotriva imigrantilor considerati periculosi.

Judecatorul care s-a ocupat de ancheta preliminara in cazul lui Ioan Rus, romanul acuzat de violarea si injunghierea unei femei din Lesotho la Roma, a decis marti ca acesta nu poate fi eliberat conditionat, avand un caracter foarte violent si „un dispret total fata de vietile altora“.

Rus a fost surprins de doi martori in timp ce isi viola victima, pe care a supus-o la „raporturi sexuale de diferite tipuri“, conform magistratilor. Victima injunghiata se afla in spital si este acum in stare stabila.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea