Social

#simbol dolar #dolar

Istoria celebrului simbol al dolarului - un semn ales din intamplare

Unul dintre cele mai populare simboluri din lumea actuala este semnul dolarului american, o prescurtare folosita pentru cea mai importanta moneda de pe planeta. Celebrul simbol "$" se refera la valuta prescurtata in sistem financiar international in formatul USD.

 

Cum s-a ajuns la acest simbol care nu are tocmai o legatura evidenta cu denumirea monedei americane? Totul a inceput de la o prescurtare consemnata in anul 1778, in New Orleans. Practic, a fost vorba despre o greseala de scriere...

Oliver Pollock este cel care a folosit prescurtarea care avea sa devina oficial utilizata pentru moneda de top la nivel global. Acesta a incercat de fapt o prescurtare pentru pesos sau dolari spanioli, folositi atunci pe teritoriul actual al Statelor Unite ale Americii (SUA). Oliver Pollock nu avea un scris tocmai caligrafic, astfel ca de la "Ps" s-a ajuns sa se inteleaga mai degraba semnul actual al dolarului - simbolul  "$".

Pe 1 aprilie 1778, Pollock folosea semnul dolarului intr-o scrisoare - factura trimisa congresmanului Robert Morris. Acesta a folosit mai departe semnul "$", simbolul ajungand inclusiv in actele guvernamentale. Trebuie precizat ca dolarul a devenit moneda oficiala a SUA pe data de 6 iulie 1785, in urma unei decizii adoptate de Congresul Confederatiilor Statelor Unite ale Americii.

Inca de atunci, s-a stabilit ca dolarul sa fie divizat in 100 de unitati - centi. Dupa cum se stie, valoarea dolarului era foarte ridicata atunci, oamenii de rand avand rar acces la diviziuni mari ale acestei monede.

Simbolul dolarului, de referinta oricand este vorba despre bani

De-a lungul timpului, simbolul dolarului a devenit o referinta globala pentru bani, chiar si atunci cand nu ne referim neaparat la dolari americani, ci la castiguri financiare in ansamblu.

Nu intamplator, regasim simbolul "$" si pe tastatura celor mai multe computere, iar o multime de bijuterii au aceasta forma, in special accesoriile rapperilor americani. In alta ordine de idei, o multime de jocuri ca la aparate contin simboluri "$", printre cele mai cunoscute numarandu-se celebrele pacanele de la EGT Flaming Hot Extreme, Shining Crown sau Burning Hot.

Cum a fost aleasa denumirea dolarului

Cum s-a ajuns la actuala denumire de dolar, prezenta astazi si in alte state, de exemplu in Canada (dolar canadian - CAD) sau in Australia (dolar australian - AUD)? Termenul de dolar, din punct de vedere etimologic, provine de la thalerul european. Thalerul se refera la moneda de argint care a circulat in Europa incepand cu anul 1518.

Mergand mai in profunzime, numele de thaler reprezinta o prescurtare a monedei „Joachimsthaler”, folosita zona Cehiei de astazi, foarte bogata in argint. Thalerii au disparut din circulatie la inceputul secolului al XX-lea. Interesant este ca de la monedele thaler, care ilistrau pe acestea un leu, provine inclusiv numele monedei nationale a tarii noastre, leul romanesc - prescurtat initial ROL si mai nou RON.

Oliver Pollock, un personaj important in istoria americana

Oliver Pollock este una dintre personalitatile legate de Razboiul de Independenta in urma caruia a rezultat SUA in varianta actuala. Pollock era de origine irlandeza si avea o avere insemnata, finantand trupele lui George Washington. Practic, eforturile sale financiare au contribuit la sprijinirea cauzei americane in celebrul razboi impotriva dominatiei europene.

In 1778, Pollock era reprezentantul Congresului in New Orleans. Tot el a ajutat si la finantarea expeditiei care a marit suprafata SUA cu 30%. Asadar, nu numai ca este "parintele" simbolului dolarului american, dar este unul dintre oamenii care a contribuit decisiv la fondarea tarii asa cum o stim acum, model de democratie si de administratie.

FOTO: unibet.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea