Social

Israelul mai are la dispozitie doar un an ca sa atace Iranul

SUA construiesc patru baze militare langa granita iraniano-irakiana. Iranul si-a atintit rachetele pe o centrala nucleara a Israelului.

Urmatorul locatar al Casei Albe ar putea mosteni de la George W. Bush un conflict militar cu Iranul. Regimul de la Teheran continua sa sfideze SUA, dar si Europa, prin continuarea programului nuclear si de asemenea sa ameninte Israelul.

Si daca Europa, cu exceptia Frantei, s-a abtinut de la a favoriza optiunea militara impotriva Iranului, SUA si Israel pun la punct o strategie „de atac”. „Israelul mai are un an pentru a distruge instalatiile nucleare iraniene, altfel risca sa devina tinta unui atac cu arma atomica din acest stat”, a indicat fostul sef al Mossadului (serviciul de securitate israelian), Shavtai Shavit, citat de Ynet.

Pe langa declaratii tot mai alarmiste din partea responsabililor militari si politici, Israelul se pregateste „pentru cel mai rau dintre scenarii”. In urma cu cateva luni, Tsahalul ( armata israeliana ) a facut manevre de amploare in largul coastelor grecesti, un semn clar ca nu doreste sa fie luat pe nepregatite.

SUA au investit sute de milioane pentru destabilizarea Iranului

Atat administratia de la Tel Aviv, cat si cea de la Washington au indicat in repetate randuri ca optiunea militara ramane „pe masa”. Dintre modalitatile de atac, cea mai des vehiculata este cea a unui atac aerian al instalatiilor nucleare construite de Teheran.

Oricum, cu sau fara sprijinul Americii, Israelul va trebui sa atace si „nu se teme sa atace singur” (daca viitorul locatar de la Casa Alba nu va fi dispus sa ajute Israelul). Orice alta optiune pare sa fi esuat in dosarul iranian. Iata de ce SUA au inceput sa construiasca patru baze militare in Irak, dotate cu baterii antiracheta si situate toate la o distanta de nici 30 de km de Iran, relateaza agentia iraniana Fars.

In timpul ultimului sau mandat, presedintele SUA a finantat, cu acordul Congresului, grupari ce activeaza in Iran, pentru a destabiliza regimul islamic. Jurnalistul Seymour Hersch de la New Yorker relateaza ca George W. Bush a cerut Congresului o „finantare prezidentiala” de circa 400 de milioane de dolari tocmai in acest scop.

Este vorba de echiparea unor grupuri de opozitie din Iran precum Jundallah, care activeaza in zona turbulenta dinspre granita cu Pakistanul, dar si incurajarea unor grupari din Irak precum Organizatia Mujahedinilor Khalq de a intra in Iran. Dolarii americani s-ar fi dus, scrie Hersch, si pe intensificarea activitatii trupelor americane care au misiuni speciale in Iran – printre acestea se numara capturarea membrilor Brigazilor Al-Qods (aripa militara a Gardienilor Revolutiei) si aducerea lor in Irak pentru interogatorii, dar si rapirea ori chiar uciderea unor „tinte de inalta valoare” (oficiali militari ori politici de la Teheran), scrie si The New York Times.

Iranul isi va folosi rachetele si petrolul

Majoritatea oficialilor de la Teheran braveaza cu ideea ca Israelul nu este pregatit si ca nu ar putea face fata unui atac pe care l-ar lansa asupra Iranului. Totusi, in cazul unei agresiuni, „Israelul se va afla la poarta rachetelor Republicii Islamice (n.r. Iran)”, a avertizat comandantul Gardienilor Revolutiei iraniene, Mohammad Ali Jafari.

Iranul si-a mutat deja amplasarea rachetelor balistice, pregatindu-le de lansare, relateaza cotidianul britanic Times. Una dintre tintele vizate de rachetele Shahab 3B (cu o raza de actiune de peste 2000 de km) ar fi centrala nucleara israeliana de la Dimona. Pe langa pregatirile militare, Iranul este gata si sa sugrume productia mondiala de petrol, intr-un context international tot mai dificil, in care barilul a atins aproape 150 de dolari si in care cele 80 de milioane de tone produse anual de Iran sunt vitale.

Astfel, doar la ideea ca pretul ar creste si mai mult, marile puteri se vor abtine de a ataca Iranul, mai considera oficialul citat. In plus, Teheranul este decis sa aplice represalii si tuturor statelor care ingaduie SUA ori Israelului sa le foloseasca teritoriul sau spatiul aerian ca sa lanseze atacuri asupra Iranului.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea