Social

#covid #islanda #autoritati #masuri

Islanda, prima tara care a scapat de COVID. Ce masuri au luat autoritatile

Islanda este prima tara care a scapat de infectiile cu coronavirus. In aceasta tara, restaurantele sunt deschise si nu exista restrictii dure. In total, in Islanda au murit doar 29 de persoane de la inceputul pandemiei, iar numarul infectarilor a fost de 6.144.

"Am decis imediat ce vom face: efectuam teste, urmarim contactele si izolam pe toti cei diagnosticati. Am facut acest lucru agresiv, inca din prima zi", a spus Thorolfur Gudnason, epidemiologul sef al Islandei, scrie BBC.

Islanda a avut rapid primul val sub control si, in mai 2020, oamenii incepusera sa declare tara libera de coronavirus. Lucrurile au continuat asa o vreme, dar la sfarsitul verii, Islanda a fost lovita in mod neasteptat de un alt val mai aprig, dupa ce doi turisti, cu teste pozitive, au incalcat regulile de izolare. Din iunie anul trecut, toti pasagerii care au sosit in tara au intrat in carantina. Exista teste obligatorii la aeroport.

Cand Thorsteinsson a fost intrebat despre aceasta regula strica a controlului oamenilor veniti in tara, a zis:

"Oamenii de stiinta au creat regulile, nu politicienii. Asta conteaza. Ei stiu despre ce vorbesc, politicienii nu". La fiecare pas, Islanda a urmat stiinta, condusa de profesorul Gudnason si echipa sa, fara ca politicienii sa participe la briefing-urile zilnice.

In plus, este imposibil sa ignoram rolul pe care geografia unica a Islandei l-a jucat in succesul sau. Aceasta insula vulcanica, cu toate eruptiile si avalansele sale, este obisnuita sa faca fata dezastrelor. Cu toate acestea, specialistii din Islanda nu pot inca sa faca petreceri de adio ale coronavirusului. Din pacate, lucrurile se pot schimba oricand.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea