Social

Irlandezii se pregatesc sa ingroape ce a mai ramas din Tratatul european

Tigrul Celtic” ar putea arunca blocul european intr-o criza institutionala. Franta ameninta Irlanda cu „ penalizari ”.
 
Tensiune mare atat printre oficialii europeni, cat si in capitalele europene: astazi, Irlanda ar putea arunca blocul comunitar in cea de-a doua mare criza din ultimii trei ani. Aceasta deoarece tratatul de reforma al UE nu va trece probabil de testul referendumului, pe care Irlanda a fost nevoita sa il organizeze.

Ultimul sondaj publicat inaintea scrutinului, realizat de institutul Rec C pentru publicatia Sunday Business Post, releva ca 42% dintre irlandezi ar vota in favoarea documentului, fata de 39% care s-ar opune. Un alt sondaj publicat la sfarsitul saptamanii trecute plasa pe primul loc voturile negative (35%), urmate de cele in favoarea Tratatului (30%).

Diferenta foarte mica dintre opozantii si sustinatorii Tratatului de la Lisabona constituie de fapt motivul care a generat panica in randul politicienilor de la Dublin, cat si printre liderii europeni.

Riscurile unui vot negativ


Un rezultat similar cu cel din 2005, cand francezii si olandezii au respins Constitutia UE si au provocat atat o scadere a increderii in constructia comunitara , cat si o criza in gestionarea Uniunii ca ansamblu (in conditiile aderarii cu numai un an inainte a inca zece state) ar fi dezastruos.

In cazul in care Tratatul de Reforma al UE va fi respins de Irlanda (singurul stat din comunitate obligat prin Constitutie sa organizeze referendum), calendarul ratificarii va fi dat peste cap, iar Tratatul nu va mai intra in vigoare de la 1 ianuarie 2009.

Prevederile noului document care ar trebui sa descongestioneze relatiile la nivelul institutiilor comunitare si sa includa in calcule extinderile recente ale Uniunii nu vor putea fi implementate. Un rezultat negativ ar da apa la moara si celor care solicita blocarea procesului de extindere al blocului „Celor 27”.

Parisul pune paie pe foc


Referendumul de astazi din Irlanda are o miza atat de mare incat unele capitale europene nu s-au putut abtine sa nu se implice, in ciuda faptului ca autoritatile de la Dublin le-au lasat de inteles colegilor de Uniune ca o interventie din exterior ar putea inclina balanta in sensul pe care nici unii dintre ei nu si-l doresc.

Numai ca Franta (de teama ca un vot negativ i-ar strica planurile la presedintia UE) a ignorat avertismentul si prin intermediul sefului diplomatiei, Bernard Kouchner , i-a amenintat pe irlandezi cu „penalizari” daca nu isi dau acordul. Irlandezii „au beneficiat mai mult decat altii de integrarea in Uniunea Europeana si s-ar pedepsi singuri daca ar spune nu la referendum (...) Un astfel de rezultat se va lovi de lipsa de intelegere in restul Europei”, a declarat Kouchner.

Mustrarea preventiva a Parisului nu a fost deloc apreciata de oficialii de la Dublin, care cunosc sensibilitatea irlandezilor de rand de a nu fi presati sa ia decizii, chiar daca asta i-ar tranforma in „oaia neagra a Europei”. Amintim ca, in 2001, ei au respins Tratatul de la Nisa, un vot pozitiv fiind obtinut abia dupa un an, dupa o noua consultare publica.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea