Social

#irlanda #tratatul de la lisabona

Irlandezii nu mai vor un alt referendum pentru Tratatul european

67% dintre ei, nemultumiti ca „oamenii politici europeni” nu le respecta votul negativ.

„Nu” inseamna „nu”! Acesta este mesajul principal pe care irlandezii de rand il transmit Bruxelles-ului, care se chinuie sa salveze Tratatul de la Lisabona . Un sondaj publicat ieri releva ca trei sferturi dintre cetatenii irlandezi nu mai doresc un nou referendum pe tema documentului european si, mai mult, sunt deranjati de faptul ca oficialii europeni nu au luat in serios rezultatele consultarii publice anterioare, relateaza AFP.

Realizat pe un esantion de 1.006 persoane, in perioada 21-23 iulie, studiul survine exact dupa vizita presedintelui francez la Dublin. Astfel, rezultatele sondajului pot fi considerate drept un mare vot de neincredere acordat liderului de la Elysee, care a trebuit sa dezminta in cursul acestei deplasari ca irlandezii vor fi nevoiti sa voteze din nou pe tema Tratatului de la Lisabona si sa dea asigurari ca nici o solutie nu le va fi impusa.

Nu numai ca vorbele lui Sarkozy nu au avut nici un ecou asupra irlandezilor, dar intreaga pledoarie sustinuta de Franta (care detine presedintia semestriala a Consiliului European) pare sa se darame sub impactul celor 70 de procente in defavoarea unui referendum salvator pentru Tratat.

Incapatanarea liderului ceh, un alt spin in coasta francezilor

Poate socul sondajului pentru Paris ar fi fost mai atenuat daca liderul francez ar fi avut un calendar al ratificarilor din restul statelor membre „batut in cuie”. Sarkozy a reusit recent sa negocieze cu presedintele polonez Lech Kaczynski promulgarea documentului si chiar sa-l transforme intr-un „avocat” al Tratatului pe langa liderul de la Praga.

Insa strategiile diplomatice ale presedintelui francez s-au lovit de incapatanarea lui Vaclav Klaus , in ciuda „pilelor poloneze”. La sfasitul saptamanii trecute, in urma unei intrevederi cu Kaczynski, presedintele ceh a reiterat ca doreste abandonarea textului. „Consider Tratatul de la Lisabona drept o eroare, un lucru rau pentru Europa", a spus Klaus.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea