Social

#modificare Cod Penal #Klaus Iohannis Avocatul Poporului #avocatul poporului

Iohannis, la Avocatul Poporului!

Asa cum a anuntat in sedinta Consiliului Suprem al Magistraturii, presedintele tarii, Klaus Iohannis, a mers la Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

“Nu ne-am vazut demult, nu mi-e dor de el dar vreau sa-i transmit personal ca asteptam cu totii o luare de pozitie”, a spus Iohannis de dimineata.

Ajuns la Avocatul Poporului, presedintele tarii a declarat: “Este, asa cum spune denumirea, avocatul poporului iar poporul este foarte suparat. Dupa parerea mea, are si instrumentele si oportunitatea de a ataca aceasta ordonanta de urgenta”, a spus seful statului.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, miercuri, ca institutia nu poate ataca la Curtea Constitutionala OUG de modificare a codurilor penale decat dupa ce aceasta intra in vigoare.

“In legatura cu Ordonanta de Urgenta (pentru modificarea Codului penal - n.r.) astept sa vad Monitorul Oficial. Din cate am inteles (...) aceasta ar urma sa intre in vigoare peste zece zile, or potrivit art. 32 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR, Curtea hotaraste asupra exceptiilor de neconstitutionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului privind constitutionalitatea unei legi sau ordonante ori a unei dispozitii dintr-o lege sau ordonanta in vigoare, deci daca intrarea in vigoare a ordonantei se va produce peste zece zile, in tot acest interval noi nu avem nicio competenta”, a declarat Ciorbea pentru AGERPRES.

El a spus ca, in ceea ce priveste gratierea, s-a aprobat un proiect de lege care va fi trimis la Parlament in procedura de urgenta.

“Se va dezbate de catre Parlament, imediat dupa adoptare poate fi atacata cu obiectie de neconstitutionalitate la CCR si de catre grupurile parlamentare si de catre domnul presedinte si asa mai departe. Deci, privitor la gratiere nu se pune problema ca noi sa ne pronuntam in aceasta faza (...) Noi avem posibilitatea in faza aceea, dupa adoptarea de catre Parlament, alaturi de presedintele Romaniei, alaturi de grupurile parlamentare, putem sa facem obiectie de neconstitutionalitate. Dupa aceea, dupa ce legea a parcurs toate fazele, sa spunem, si a fost promulgata de presedintele Romaniei, atunci putem sa ridicam exceptie de neconstitutionalitate oricand”, a afirmat Victor Ciorbea.

El a mentionat ca in prezent este valabil ceea ce a spus presedintele Iohannis si a pus in discutia CSM privind declansarea unui conflict juridic de natura constitutionala in cazul caruia CCR poate fi sesizata de CSM, Guvern, presedintii Camerelor Parlamentului si de seful statului.

“In faza aceasta poate fi sesizata CCR cu privire la un conflict juridic de natura constitutionala de catre cei pe care vi i-am spus, incepand cu seful statului, continuand cu presedintii camerelor, guvern si asa mai departe”, a adaugat Victor Ciorbea, care a mai spus, referindu-se la afirmatiile presedintelui Klaus Iohannis ca se gandeste sa-i faca o vizita, ca il asteapta “cu multa placere”.

“In legatura cu vizita domnului presedinte, il astept cu multa placere, oricand suntem onorati de prezenta domniei sale sau a unui demnitar atat de inalt al statului roman si este bine ca din cand in cand unii sau altii isi mai amintesc si de aceasta institutie care a aparut la noi, efectiv, in urma cu 20 de ani”, a spus Ciorbea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea