Social

Invatatura, stimulata genetic

Prin reducerea unei proteine responsabile de hiperactivitatea cerebrala, se pot ameliora si simptomele unor afectiuni precum autismul sau epilepsia. Pana in prezent, nu exista inca un tratament sigur pentru combaterea sindromului care afecteaza cromozomul X, afectiune legata de aparitia dificultatilor de invatare , a autismului, epilepsiei si chiar a cresterii continue si anormale a corpului. Cu toate acestea, ultimele studii efectuate de cercetatorii de la Institutul Picower pentru Invatare si Memorie, din Massachusetts, ne aduc sperante in acest domeniu. Echipa de cercetatori a reusit sa obtina o imbunatatire a simptomelor date de aceste afectiuni, actionand asupra unei singure gene, citeaza BBC News. Rezultatele obtinute de acestia au fost publicate in revista de specialitate Neuron. Descoperirile au implicatii terapeutice majore in tratarea sindromului cromozomului X si a autismului. "Sindromul care afecteaza cromozomul X este cauzat de pierderea unei gene numite FMRP. Aceasta produce o proteina ce actioneaza ca o frana in sinteza proteinelor din zone specifice ale creierului. In lipsa acestei gene, o alta proteina stimuleaza hiperactivitatea la nivelul creierului si duce la functionarea necontrolata a procesului de sintetizare a proteinelor", a explicat dr. Mark Bear, coordonatorul studiului. Specialistii de la Institutul Picower au examinat mai multi cobai care nu aveau gena FMRP, prezentand de asemenea numeroase simptome asociate sindromului cromozomului X. Reducerea simptomelor afectiunii Pentru intregirea studiilor, cercetatorii au creat cobai care nu numai ca nu aveau gena FMRP, insa aveau si o reducere a proteinei responsabile cu hiperactivitatea cerebrala. Acestia au prezentat mai putin simptome ale sindromului cromozomului X, mai putine semne de anormalitati la nivel cerebral si o reducere a semnelor cresterii anormale a organismului. In cazul primului grup de cobai, lipsa genei FMRP a dus la dezvoltarea excesiva a conexiunilor nervilor celulari, in timp ce, in cazul celui de-al doilea grup, densitatea nervilor celulari se inscria in limitele normale, iar atacurile de epilepsie s-au redus substantial. „Majoritatea proteinelor sunt controlate de proteina specifica cromozomului X; astfel, acestea sunt implicit afectate in cazul aparitiei sindromului. Trebuie sa se tina cont de faptul ca soarecii de laborator supusi testelor au beneficiat treptat, de-a lungul perioadei de crestere, de o reducere a proteinei responsabile cu hiperactivitatea cerebrala", a afirmat dr. Mark Hirst. Acesta a explicat ca trebuie realizate in continuare studii, in incercarea de a se obtine un tratament, deoarece bazele sindromului cromozomial X sunt foarte complexe. Semnele sindromului „cromozomul X"
  • Baietii sunt mult mai afectati de aceasta boala.
  • Principala problema o constituie deteriorarea sanatatii mentale.
  • Alte simptome includ hiperactivitatea, afectarea capacitatii de concentrare, probleme in plan comportamental si emotional, anxietate si schimbari bruste ale starii de spirit.
  • Caracteristicile acestui sindrom sunt si trasaturile faciale distorsionate, precum si urechile neobisnuit de mari.
  • Semnele fizice ale acestei afectiuni sunt platfusul si hiperextensibilitatea articulatiilor. Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.
  • Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

    •  
    •  

    Articol scris de

    Vezi toate articolele

    Articole din social

    Top

    Cauta-ti perechea