Social

Fostul ministru al Apelor, Constantin Ilie, a fost, in perioada 2001-2002, in comisia care a atribuit firmei sotiei sale peste 90% dintre contractele de proiectare pentru digurile care au cedat in Banat si au produs inundatiile devastatoare. Marea majoritate au fost acordate fara licitatie. Specialistii sustin ca, daca proiectele s-ar fi intocmit corect, pagubele inregistrate ar fi fost cu 80% mai mici. Constantin Ilie spune ca nu se considera vinovat.
In perioada cit Aurel Constantin Ilie a fost ministru, adica intre 1992-1996 si 2000-2002, firma la care sotia sa este proprietara a primit 90% din totalul contractelor de proiectare pentru digurile din Banat, zona cea mai afectata de inundatii anul acesta.

Desi ar fi trebuit sa se faca licitatie pentru orice contract de proiectare de diguri, firma Aquaproiect (la care actionar majoritar este Leontina Ilie, sotia fostului ministru) a primit 161 de contracte prin atribuire directa, pe baza emiterii de ordonante de urgenta de guvernul Nastase. Mai precis de o comisie din care facea parte chiar sotul ei, Aurel Constantin Ilie, un apropiat al fostului presedinte Ion Iliescu. Totodata Aquaproiect a cistigat inca 81 de contracte, de data aceasta prin licitatie, spun autoritatile. Aproape 100% dintre contractele de proiectare pentru diguri la nivel national le-a obtinut Aquaproiect, si multe dintre ele fara licitatie, spune Aurel Pana, directorul Administratiei Nationale a Apelor. Liliana Dragan, managerul firmei Aquaproiect, respinge acuzatiile lui Aurel Pana, spunind ca toate contractele au fost obtinute prin licitatie. Nu este nimic adevarat. Resping toate aceste acuzatii, a replicat Liliana Dragan. Specialistii spun ca proiectarea acestor diguri a fost facuta defectuos si ca exista o legatura directa intre modul in care Aquaproiect si-a facut treaba si amploarea inundatiilor care au devastat Banatul. Nu inteleg de ce aceste diguri nu aveau in planul de proiectare albii majore de siguranta. Totodata, sistemul de inundare a zonelor destinate pentru a apara zona populata era practic inexistent, spune Ion Cazan, expert independent in proiectarea de diguri, care a lucrat cu marile institute de profil. Ceea ce spune Ion Cazan este simplu: in mod normal, inundatiile ar fi trebuit dirijate catre o serie de terenuri dinainte stabilite care ar fi preluat socul viiturii si ar fi protejat zonele locuite. Tocmai acest lucru au omis proiectantii sa faca. Nu comentez acuzatiile dumneavoastra. Discutam luni (2.05.2005, n.r.) pentru ca nu am timp acum, declara vineri, 29 aprilie, Aurel Constantin Ilie. Ieri, fostul ministru a avut telefonul mobil inchis toata ziua.
Lucrari date pe sprinceana apropiatilor Aquaproiect

Nici la capitolul de executare efectiva a digurilor nu a fost prea mare concurenta. 80% dintre lucrarile la nivel national sint luate de firmele Apasco si Repcon, amindoua fiind apropiate de societatea Aquaproiect. Nici reabilitarea barajelor nu a fost facuta profesionist, spun specialistii. Daca acest lucru se facea conform hartilor de risc si al banilor care s-au investit in acea zona, digurile ar fi trebuit sa reziste, iar inundatia sa provoace pagube cu 80% mai mici ca acum, spune Niculae Maxim, inginer proiectant in Aquaproiect. Apasco il are ca actionar majoritar pe Marian Sterian, membru PSD. Potrivit unor surse din Aquaproiect, firma s-a desprins din fostul Institut de Ape, iar Sterian a preluat controlul la Apasco in 1990, imediat dupa ce Aurel Constantin Ilie a fost numit director al institutului mentionat de catre presedintele Iliescu. Nici cei de la Repcon nu ii erau straini lui Constantin Ilie. Acesta a fost profesor, impreuna cu Speranta Ianculescu, un alt fost ministru al Mediului, la Universitatea din Oradea, infiintata de patronul de la Repcon, Mircea Nistreanu, potrivit aceleiasi surse din Aquaproiect.
1.000 de miliarde de lei s-au scurs pe apa simbetei

In total, pentru apararea de inundatii in zona Banatului guvernul a alocat peste 1.500 de miliarde de lei doar in perioada 2000-2004. Cele trei firme Aquaproiect, Apasco si Repcon au primit contracte de 1.000 de miliarde de lei. Cea mai mare parte din aceasta suma a luat-o Aquaproiect, a mai delcarat pentru 2 Aurel Pana.
Inundatiile ajung in Delta

Satenii din 60 de case aflate in localitatile tulcene Patlageanca si Plaur au fost evacuati, dupa ce apele bratului Chilia al Dunarii s-au revarsat si le-au acoperit gospodariile, informeaza Biroul de presa al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. Populatia din zona afectata a fost evacuata, iar autoritatile continuau, luni, evacuarea aniaamalelor catre zonele inalte, precum si punerea in siguranta a bunurilor ramase in zonele acoperite de ape. Majoritatea debitelor riurilor din judetul Timis sint in scadere, dar cel putin cinci sate sint inca sub ape, in timp ce alte doua localitati, Foeni si Cruceni, ramin izolate, relateaza Mediafax. Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta atrag atentia ca circulatia autoturismelor pe ruta Foeni-Giulvaz este interzisa, deoarece apa atinge jumatate de metru pe sosea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea