Social

Inundatii prognozate de expertii Uniunii Europene

Desi autoritatile au fost avertizate de UE acum doi ani despre riscurile unei inundatii precum cea din judetul Timis, acestea nu au luat in serios studiile europene. Asta in conditiile in care Romania are un sistem primitiv de atentionare.
Specialisti in hidrologie spun ca inundatia putea fi evitata daca autoritatile amenajau apele impotriva inundatiilor, pe baza hartilor de risc, si aveau o strategie in caz de calamitate. Despre lipsa acestora s-a discutat inca de acum doi ani in judetul Timis, unde s-a organizat un simpozion la care au participat 40 de tari care au elaborat un studiu pe aceasta tema, intilnirea fiind organizata chiar sub patronajul fostului presedinte Iliescu, un specialist in ape.

Proiectul a ramas la faza de initiativa, nefiind pus in practica nici in ziua de azi. Daca existau planuri si harti de risc facute de profesionisti, pe baza carora sa se amenajeze apele, nu s-ar fi ajuns la acest dezastru, spune Gheorghe Cretu, specialist in hidrologie, unul dintre organizatorii simpozionului. Daca amenajarea impotriva inundatiilor se facea peste cota de inundatie maxima inregistrata pina la momentul reabilitarii, adica cea inregistrata in 1919, efectele inundatiei erau mult mai mici, este de parere Gheorghe Cretu.

El explica ca nici macar strategia in caz de inundatie nu este bine pusa la punct, lucru confirmat si de Sulfina Barbu .

In zona afectata nu exista o retea de zone care sa fie inundate voit in caz de viituri puternice, pentru a evita inundarea zonelor populate, ceea ce ar fi trebuit sa existe, la banii investiti in aceste zone, spune Sulfina Barbu.

O alta cauza o reprezinta lipsa unui sistem de avertizare in timp real impotriva inundatiilor, potrivit Sulfinei Barbu, ministrul Mediului si Gospodarii Apelor (MMGA). Desi s-au investit aproximativ 55 de milioane de dolari din 1999 pina in 2004 in modernizarea Institutului National de Hidrologie, sistemul este primitiv. Nu exista aparate automate, masurarea apei facindu-se cu rigle. Nu de aceeasi parere este fostul ministru al Apelor, Petre Lificiu, care spune ca ministrul ar fi trebuit sa stie de riscul producerii de inundatii cu cel putin zece zile inainte de producerea lor.
Sistem hidrografic prea batrin

In zona cea mai afectata, lucrarile de refacere a malului Timisului au fost sistate. Momentan, am intrerupt lucrarile de astupare a breselor, din cauza ploii. Basculele nu mai pot circula pina la sparturi pentru ca malul pe care treceau s-a umplut de noroi si exista riscul unor accidente, a declarat Ioan Amza, seful Directiei Apele Romane Banat. Autoritatile au inceput operatiunea de blocare a gaurilor din malul Timisului la o saptamina dupa ce acestea s-au produs.

Primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, spune ca i-a atras atentia presedintelui ca exista motive pentru care s-a ajuns la astfel de inundatii: I-am spus ca sistemul hidrografic Timis-Bega este vechi de 200 de ani. Canalul Bega este tot colmatat, si de aceea sint probleme. Trebuie urgent facute lucrari de refacere a sistemului, pentru ca altfel in fiecare an vom avea probleme.
Mii de romani sint evacuati

Peste 8.000 de persoane au fost evacuate in urma inundatiilor din ultimele doua saptamini, care au avariat si au distrus peste 2.500 de case, 5.411 de anexe gospodaresti, 40.000 de hectare de teren arabil si peste 700 de fintini, in 145 de localitati din sapte judete.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca guvernul trebuie urgent sa gaseasca fonduri pentru finantarea lucrarilor de refacere a satelor, a drumurilor si a cailor ferate distruse de inundatii: Sinistratii din judet vor primi ca despagubiri 60 de milioane de euro din creditul de 250 de milioane de euro dat de BEI pentru calamitati,precum si bani de la buget, a spus Basescu.

Presedintele a catalogat dotarile Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Timis ca fiind ridicole.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea