Social

Inundatii de stat cu firme private

Sase firme private controleaza harta hidrografica a Romaniei. Ele sint acuzate de catre autoritati ca au participat la achizitii publice curioase, in urma carora au primit administrarea cursurilor de apa unde s-au produs recentele inundatii. Premierul Tariceanu este nemultumit si de activitatea Agentiei de Imbunatatiri Funciare si a cerut verificarea modului in care au fost gestionate canalele de evacuare si statiile de pompare care ar fi putut limita amploarea dezastrului.
Citeva firme private controleaza harta hidrografica a Romaniei, fiind acuzate de autoritati ca ar fi participat la achizitii publice curioase, in urma carora au primit administrarea cursurilor de apa.

Sistemele de amenajare impotriva inundatiilor au termenul de valabilitate expirat, potrivit directorului Administratiei Apelor, Aurel Pana. Orice dig construit are o perioada de valabilitate de 20 de ani.

Cele din judetul Timis si Caras-Severin dateaza din 1760. Sint precum untul in desert, la orice crestere mai mare a debitului de apa, spune Pana. Totodata acesta a afirmat ca autoritatile aveau obligatia ca in fiecare an sa faca o raportare cu privire la situatia acestora si sa inventarieze fiecare lucrare facuta de societatile abilitate, lucru care nu s-a facut. Cred ca nu vom avea putine surprize legate de societatile care au realizat lucrarile de abilitare, spune Pana. Totodata, a precizat ca a inceput o ancheta a acestor societati, inca din 20 martie 2005.
Citeva societati au pus monopol pe ape

Aproape toata reteaua hidrografica a tarii este administrata de sase societati: Apa Proiect, S.C Socot S.A, Apascot SA Maneciu, Repcom Oradea, Hidro Constructie si Termorest. Fiecare lucrare facuta de aceste firme va fi inventariata, iar daca vor fi vinovati vor fi trasi la raspundere, spune directorul. Una dintre firme, Repcon Oradea, a intrat deja in vizorul autoritatilor. Societatea ridica mari semne de intrebare in legatura cu contractele si licitatiile incheiate pe bani publici si din fonduri externe, spune Aurel Pana. El a explicat ca aceasta nu avea voie sa transmita prin antrepriza mai mult de 49% dintre contracte, lucru care nu a fost respectat. Totodata, acesta a acuzat societatile de lucrari facute pe principiul Mesterul Manole. Se lucreaza pe principiul podul de piatra s-a darimat a venit apa si l-a luat, spune Pana.
1.000 de case din rezerva de stat

Ministerul Mediului va trebui sa aloce 49,2 milioane de euro doar pentru a pune in siguranta albiile riurilor din judetele Timis si Caras-Severin. Totodata, Ministerul Muncii va aloca 10 miliarde de lei, bani care vor fi acordati in urma unor anchete sociale. Ieri, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, s-a intilnit cu Banca Mondiala pentru a primi ajutor in vederea construirii de case. Pe de alta parte, guvernul a promis ca va construi 1.000 de case in zonele afectate de inundatii.

In momentul de fata cu ceea ce avem la dispozitie in rezerva de stat nu vom putea construi decit 1.000 de case, dar vom aloca fonduri speciale la acest proiect, a spus premierul Calin Popescu Tariceanu. Casele vor fi tip si vor avea doua sau trei camere. Acesta a adaugat ca in urma vizitei pe care a efectuat-o miercuri in zona calamitata a constatat ca suma de 1.500 de miliarde de lei alocata in ultimii patru ani judetului Timis pentru combaterea inundatiilor a fost folosita aiurea, lucrarile de imbunatatiri funciare lipsind cu desavirsire.
Vor continua controalele la ANIF

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca va cere ministrului Agriculturii sa verifice modul in care Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) s-a ingrijit de canalele de evacuare a apei si de statiile de pompare, afirmind ca, personal, este nemultumit de activitatea agentiei. Pina in momentul de fata, la ANIF s-a mai derulat un control care viza modul de gestionare a banilor in cadrul Agentiei. De asemenea, Corpul de Control al Ministerului Agriculturii a efectuat controale la Agentiile din judetul Constanta, Braila si Ialomita. Surse din cadrul Ministerului Agriculturii ne-au declarat ca ancheta de la ANIF s-a facut cu citiva oameni si ca nu s-au putut verifica toate aspectele legate de activitatea acestei institutii.
Model sirbesc: digurile au rezistat

In ultimele doua zile, in Serbia s-a aflat o comisie a Directiei Apelor Banat care a verificat albia Timisului, pentru a incerca sa afle de ce apa din riu are un nivel foarte ridicat in partea romana. S-a constatat ca este vegetatie in albia majora, dar trebuie stabilit in ce masura asta a ingreunat scurgerea apei. Pe de alta parte, sirbii au creat brese in mal pentru a inunda intentionat terenurile agricole ale lor, astfel incit digurile sa nu cedeze acolo unde ar putea fi inundate localitati, a declarat directorul Directiei Apelor Banat, Ioan Amza.
32.000 de hectare compromise

Directorul Directiei Agricole Timis, Paul Pirsan, a declarat ca sint inundate 91.000 de hectare de terenuri agricole . Dintre acestea, 32 de mii sint compromise total. Majoritatea sint cu griu. Pe suprafetele respective era pamint de calitate, de pe care se scoteau productii de 4.000 de kilograme la hectar. Vom incerca dupa ce se retrag apele sa insamintam cu porumb. Avem 6.000 de bovine si 14.000 de oi pe care trebuie sa le mutam in zona de est a judetului, unde au pasuni. Altfel, mor de foame, spune Paul Pirsan.
Doar strainii au terenurile asigurate

Cu patru zile inainte de deversarea Timisului, taranii din satele inundate au fost rugati de inspectorii unei firme de asigurari sa incheie polite, dar nici unul nu a acceptat. Doar strainii au facut asigurari. Italienii, nemtii, elvetienii au avut toti asigurari. Societatile agricole romanesti au doar doua sau trei asigurare. Din totalul suprafetei afectate, de 91.000 de hectare, doar 10 la suta este asigurata. Dintre terenurile taranilor, doar unu la suta au asigurare, a declarat directorul ASIROM Timis, Radu Tinu.
Site pentru sinistrati

Toate casele distruse de inundatii sint fotografiate si prezentate pe pagina de Internet a Consiliului Judetean Timis (CJT). Pagina contine o lista cu numele tuturor localitatilor inundate, iar pentru fiecare casa afectata se prezinta fotografii, numele proprietarului si numarul imobilului. Consiliul Judetean Timis a creat, prin intermediul acestui site, posibilitatea sprijinirii cetatenilor din Timis, afectati de inundatii. Firmele si persoanele fizice care doresc sa ajute la reconstructia caselor avariate de inundatii pot selecta imobilul pe care intentioneaza sa il refaca, spune presedintele CJT, Constantin Ostaficiuc. Acesta a mai declarat ca firma Alcatel Romania s-a oferit deja sa refaca patru case. Adresa la care se pot vedea efectele inundatiilor si se pot stabili contacte pentru ajutorarea acestora este www.cjtimis.ro/inundatii.php

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea