Social

Intonarea Imnului a dat de furca Fanfarei Militare

Circulatia cu transportul in comun din municipiul Cluj a fost paralizata in cea mai mare parte ieri dimineata, in timpul desfasurarii festivitatilor legate de Unirea Principatelor din 1859. Circa 200 de persoane, sefi de servicii si regii autonome, lideri de partide si asociatii neguvernamentale, au asistat, dupa un tipic identic de mai multi ani, la slujba religioasa si depunerea de coroane la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza , din fata Prefecturii.
Deoarece monumentul este amplasat la kilometrul zero al circulatiei din municipiul Cluj, la intretaierea axelor est-vest si nord-sud, circulatia rutiera a fost suspendata de la ora zece, cand oficialitatile s-au adunat in mijlocul intersectiei din fata Prefecturii. Dupa ce fanfara militara a intonat Imnul national, cu mici probleme la sunetele acute, provocate de inghetarea degetelor, a instrumentelor si a buzelor suflatorilor, viitorul mitropolit ortodox Bartolomeu Anania a oficiat o slujba religioasa. Anania a surprins asistenta, imbratisandu-l pe episcopul greco-catolic Florentin Crihalmeanu. Prefectul Alin Tise s-a referit apoi la semnificatia actului istoric de la 24 ianuarie 1859. Reprezentantii institutiilor prezente au depus apoi coroane de flori, pe suporturi de metal amplasate in fata bustului lui Cuza.
Clujenii au dardait asteptand sa se reia circulatia
Pentru ca transportul in comun sa nu fie paralizat integral, politistii au permis unor autobuze, pe relatia nord-sud, sa treaca prin apropiere. Troleibuzele oprite pe traseu fac legatura intre principalele directii si cartiere ale orasului. Mii de clujeni au stat timp de o ora si jumatate in statii pe traseu, pe un frig patrunzator, la minus 15 grade Celsius, fara a fi anuntati de modificarea orarului. Blocarea circulatiei are loc de circa zece ori pe an, pentru depunerea de coroane la monumentele din Piata Avram Iancu, la care participa doar oficialitatile, si doar rar cativa trecatori. Prefectul Alin Tise ne-a declarat ca festivitatea a fost chiar comprimata, restrictia de circulatie fiind initial programata sa dureze chiar doua ore. seful Regiei Autonome de Transport Urban Cluj, Liviu Neag, a opinat ca doar rearanjarea parcului din fata Prefecturii ar putea evita oprirea circulatiei.

Viceprimarul Boros:
"Hai sa dam mana cu mana" nu se poate traduce in maghiara
Pentru viceprimarul clujean Janos Boros, care a luat si el parte la manifestare, ziua de 24 ianuarie are si o alta insemnatate, el implinind, ieri, 58 de ani. "Astazi este o sarbatoare a natiunii romane. In 24 ianuarie a inceput procesul de unire a tuturor principatelor romane, dar pentru mine personal este o zi deosebita, pentru ca este si ziua mea de nastere", a declarat viceprimarul maghiar. El a mai explicat, in gluma, ca in limba maghiara sintagma "Hai sa dam mana cu mana" nu se poate traduce exact. In acest an nici clujenii nu si-au mai dat "mana cu mana", din program lipsind traditionala hora a Unirii, anulata din cauza gerului.



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea