Social

Intoarcerea lui Radu Afrim

Ultima premiera teatrala a regizorului, de la Timisoara, marcheaza o viziune clasica a artistului nonconformist si neconventional, cunoscut pentru montarile cu conotatii sexuale.

Dupa ce a montat anul trecut „Krum”, regizorul Radu Afrim revine pe scena timisoreana cu o noua montare – „Boala familiei M”, de Fausto Paravidino. Premiera a avut loc sambata, 17 mai, in noua Sala Studio A Teatrului National Timisoara, sala amenajata intr-o fosta Scoala de Manej in timpul ocupatiei austrice.

Desi textul poarta semnatura unui autor contemporan in mare voga pe scenele europene, Afrim a conceput si realizat din „Boala Familiei M” un spectacol in cheie clasica, cu accente de Cine-verite, cu o scenografie de inspiratie Art Nouveau (semnata de Velica Panduru), Light Design – Lucian Moga.

Intre cehov si suprarealism

O familie de conditie modesta in care tatal Luigi M. (Ion Rizea) este senil, lipsit de autoritate, mai degraba un copil, fata mai mare Marta (Claudia Ieremia) tine locul mamei care s-a sinucis, deveind ea un fel de “mama a ranitilor”, refuzandu-si propria viata, Maria (Malina Manovici), fata mai mica, vulnerabila si nehotarata, si Gianni (Eugen Jebeleanu), mezinul familiei, derutat de lipsa mamei, de senilitatea tatalui.

“Initial am vrut sa fac spectacolul in alt teatru, insa mi-am dat seama ca trebuie sa il fac cu trupa din Timisoara. Il aveam in cap pe Ion Rizea. Un regizor isi alege spectacolele si in functie de actorii carora le cunoaste abilitatile”.

Afrim propune un spectacol cu structura clasica . “Spectacolul l-am conceput cu o structura cehoviana, usor suprarealist, cu o crestere progresiva a tensiunii, cu relatii clare si complexe, cu umor si multa tristete”. Povestea textului lui Fausto Paradivino propune o drama existentiala, un univers in care reperele sunt tot mai fragile, se distrug si se recompun.

Dincolo de situatiile aparent comice – tatal Luigi care este obsedat de mancare, vorbeste peltic, plimba, ca pe un caine, un urs impaiat, face pipi pe el, nu intelege ca, la finalul piesei, Gianni a murit in urma unui accident, sau incurcaturile amoroase ale Mariei care se indragosteste de Fabrizio (Colin Buzoianu), prietenul logodnicului ei Fulvio (Victor Manovici), spectacolul vorbeste despre pierderea inocentei, a incapacitatii de a comunica, despre reasezari.

Personajele cresc pe masura spectacolului in jurul figurii centrale a tatalui, cheia de bolta a spectacolului. Momentul revelator al fiecarui personaj are loc odata cu moartea mezinului Gianni.

O poveste trista, dar seducatoare

Spectacolul lui Afrim propune, dupa cum el marturiseste, un drum invers celui propus de ultima sa montare, futurista, “And Björk, of course” de Thorvaldur Thorsteinsson, la Teatrul “Toma Caragiu” Ploiesti”, si anume o piesa in cheie clasica care te seduce si te transpune intr-o pelicula de film in cel mai pur stil Cine-verite, cu accente de culoare, cu taieturi care vadesc o grija a detaliului, ajutat de scenografia Art nouveau imaginata a Velicai Panduru. De altfel, regizorul marturiseste ca “jocul cinematografic ma caracterizeza in spectacolele pe care le fac”. Spectacolul lui Afrim se adreseaza nu doar fanilor sai, dar si celor pentru care teatrul e viu si propune o drama existentiala spusa intr-un mod seducator.

AFRIM PE SCENA TEATRULUI ODEON DIN PARIS

Dupa ce a montat, in noiembrie anul trecut, la Luxembourg, un text de matei visniec („Mansarde a paris avec vue sur le mort”) la Teatrul Kulturfabric, in vara acestui an, Radu Afrim va participa la prestigiosul Festival de Teatru de la Avignon. „Anul viitor, in martie 2009, spectacolul pe care l-am montat la Piatra Neamt, la Teatrul Tineretului, si anume „Nebunia noastra cea de toate zielele”, va avea 10 reprezentatii pe scena celebrului Teatru Odeon din Paris, al carui director este Olivier Py.

Acest teatru nu este un teatru al diasporei, ci este unul ditnre cel mai prestigios din Paris”. Cu doua premii UNITER, 40 de spectacole, Afrim este un regizor care se reinventeaza cu fiecare noua piesa, cu un program estetic coerent.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea