Social

Interzis portul valului in universitati

Curtea constitutionala a Turciei a respins ieri reforma prin care era autorizat portul valului islamic in universitati.

Cei 11 judecatori ai Curtii s-au pronuntat impotriva amendamentului, pentru ca ar incalca dispozitiile Constitutiei care mentioneaza caracterul laic al Rebublicii Turce si care nu pot fi amendate, potrivit unui comunicat.

Verdictul reprezinta cel mai rau scenariu posibil pentru Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), aflat la guvernare, care a adoptat amendamentul in luna februarie.

Decizia Curtii ar putea prefigura dizolvarea AKP, care a divizat societatea turca prin autorizarea purtarii valului islamic in facultati , spre nemultumirea taberei laice.

Partidul la putere, in dificultate

Aceiasi judecatori trebuie sa se pronunte, in urmatoarele luni, asupra unei proceduri separate, pentru o eventuala scoatere in afara legii a AKP, aflat la putere din 2002, pentru activitati care contravin laicitatii.
Amendamentul privind purtarea valului islamic in campusuri este unul dintre principalele argumente ale procurorului Curtii de Casatie, care a cerut interzicerea AKP si excluderea a 71 dintre membrii sai, printre care si premierul Recep Tayyip Erdogan , din viata politica timp de cinci ani.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea