Social

#william worster #verdict curtea haga #insula serpilor #romania ucraina haga

Interesele politice si economice pot afecta decizia de la Haga

Romania a castigat in procesul de la Haga , decizia fiind preponderent in favoarea Bucurestiului, dar nu este cazul sa se deschida inca sampania, pentru ca justitia poate decide ceva, iar politica poate afecta aceasta hotarare.

William Worster , care in prezent este profesor de drept international la Universitatea din Haga si care a fost avocat la Chicago si consilier juridic la Tribunalul Penal pentru fosta Iugoslavie (TPI), a vorbit intr-un interviu pentru NewsIn despre cum va fi implementata efectiv decizia Curtii Internationale de Justitie (CIJ) si despre ce a castigat exact Romania marti, la Haga.

"Citind decizia CIJ as spune ca Romania a castigat, decizia este in marea ei parte favorabila Romaniei. Trebuie insa avut in vedere ca in asemenea dispute niciodata nu se poate spune ca ai castigat 100%", a spus expertul.

Expertul a confirmat ca este foarte rar ca o decizie sa fie adoptata cu unanimitate de voturi. "Ceea ce e cu adevarat remarcabil este ca pana si judecatorii ad-hoc au votat unanim", a punctat Worster, atragand atentia ca Ucraina, ca si Romania, desemnase un judecator ad-hoc, care sa ii reprezinte interesele.

"Acestia nu sunt obligati sa voteze pentru tara care ii desemneaza, ci doar sa se asigure ca punctul de vedere al tarii respective este luat in considerare", a motivat Worster decizia judecatorului ad-hoc al Ucrainei de a vota o decizie care este preponderent favorabila Romaniei.


Ce se va intampla de acum inainte?

In acest punct, a atras atentia expertul, trebuie ca Romania sa inceapa sa isi puna intrebari. "OK, avem aceasta decizie, dar ce facem cu ea? Cum se va delimita efectiv zona? Cum va fi implementata decizia? Daca ambele parti se vor conforma, ce vor face? Vor pune balize ca sa delimiteze zona economica exclusiva?", se intreaba Worster.

"Ceea ce spun, de fapt, este ca, OK, CIJ si-a facut treaba, dar se va si intampla ceva in viitorul apropiat? Se prea poate ca Romania sa stabileasca o comisie mixta care sa decida modul in care se va implementa decizia. Membrii ei se vor deplasa in zona, vor stabili punctele, vor instala demarcajele, se vor certifica reciproc. Se poate ca Romania si Ucraina sa colaboreze pentru a extrage resursele minerale sau pentru cercetarea stiintifica", a continuat Will Worster.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea