Social

#lege calomnie #insulte #calomnie #amenda #inchisoare #reputatie

Insulta si calomnia se pedepsesc cu inchisoarea!

Senatoarea ALDE Cristiana Anghel, cunoscuta drept ”invatatoarea grevista”, a depus in Parlament un proiect de lege un proiect de lege de reintroducere in Codul Penal a insultei si a calomniei care prevede inchisoare sau amenda daca se aduce atingere onoarei sau reputatiei unei persoane.


Iata ce presupune proiectul de lege propus de senatoare:
„Titlul I. Infractiuni contra persoanei se completeaza si va avea urmatorul cuprins:
“Capitolul X. Infractiuni contra demnitatii
Art. 2271 – Insulta – Atingerea adusa onoarei ori reputatiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin alte mijloace, ori prin expunere la batjocura, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda.
Aceeasi pedeapsa se aplica si in cazul cand se atribuie unei persoane un defect, boala sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Art. 2272 – Calomnia – Afirmarea ori imputarea in public, prin orice mijloace, a unei fapte determinante privitoare la o persoana, care, daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara, ori dispretului public, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Art. 2273 – Proba veritatii – Proba veritatii celor afirmate sau imputate este admisibila, daca afirmarea sau imputarea a fost savarsita pentru apararea unui interes legitim.
Fapta cu privire la care s-a facut proba veritatii nu constituie infractiunea de insulta sau calomnie.”


 


 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea