Social

# teama de coronavirus #coronavirus #teama

Informarea corecta si pastrarea simtului umorului scad teama de Coronavirus, sustin psihologii

Cu totii suntem pusi la incercare in aceasta perioada si cu totii simtim presiunea care vine odata cu raspandirea acestui virus. Impactul puternic pe care il are este vizibil in toate domeniile vietii. Peste tot se iau masuri pentru a limita riscul de raspandire a acestui virus. Tot mai multi lucreaza de acasa si tot mai putini ies din casa. Economia, educatia, afacerile mici si mari, piata de joburi, toate au de suferit, in timpul acestei crize.

Din pacate, impactul cel mai puternic si care ne expune la riscuri si mai mari este cel psiho-emotional. Potrivit psihologului Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI), perioadele lungi de stres ridicat pot provoca anxietate, atacuri de panica sau chiar depresie. Mai mult decat atat, daca aceste reactii sunt ignorate, se creeaza un dezechilibru psiho-emotional care poate avea efecte nocive atat asupra sanatatii emotionale cat si asupra celei fizice.

“Stresul indelungat, sustinut printr-o stare constanta de panica, are efecte daunatoare in ceea ce priveste functionarea eficienta a celulelor albe care lupta impotriva infectiilor. Actiunea acestora poate fi suprimata si astfel, mecanismele naturale ale corpului cedeaza. Vulnerabilitatea creata de stres creste semnificativ probabilitatea de a ne imbolnavi sau de a face forme mai severe de raceala si gripa. Iar in aceasta perioada, este important sa ne pastram sanatatea, fizica si psiho-emotionala, la cote inalte. Nu contest, exista persoane pentru care expunerea la acest virus reprezinta un risc real. Cei care au o stare precara de sanatate, copiii si adultii cu imunodeficiente, persoane care au deja sistemul imunitar scazut din alte motive decat cele ale infectiei cu Covid–19, toti acestia au motive puternice de a se teme de acest virus”, explica psihologul Andra Tanasescu.

Totodata, specialistul afirma ca, dincolo de aceste situatii, este important sa ne pastram calmul si luciditatea. In timp de criza, frica este sanatoasa, ca parte a instinctului nostru de supravietuire si un risc exista pentru fiecare dintre noi, panica ne destabilizeaza si ne face sa actionam imprudent, fara sa gandim.

Ce este important sa facem in perioada asta ca sa trecem cu bine de ea?

1. Informarea din surse autorizate. “Este foarte important sa cautam informatiile care vin stric din surse sigure, de incredere, autorizate, precum cele de informare directa ale autoritatilor: Ministerul Sanatatii, Ministerul de Interne, ISU, Guvern, MApN. EVITATI orice alta sursa de informatii, care ar putea cauta doar sa raspandeasca panica sau sa profite de aceasta situatie pentru propriul castig”, explica psihologul.

2. Sa oprim propagarea haosului! “Chiar daca nu putem opri publicatiile, posturile, canalele sau persoanele rau intentionate, putem alege sa le ignoram si sa le reducem „audienta”. In felul acesta, daca nu ii vor mai asculta oamenii, nu vor mai avea cum sa propage panica inutila”, spune psihologul Andra Tanasescu.

3. Aprovizionarea cu strictul necesar, nu cu inutilitati! “Fiecare sa isi asume responsabilitatea pentru propria igiena, contributie si actiuni. Daca avem posibilitatea, sa reducem interactiunea cu ceilalti, iesirile inutile si consumerismul determinat de starea de panica. Sa luam lucrurile de care avem reala nevoie, care chiar ne pot fi de folos, in cantitati firesti”, spune specialistul.

4. Este important sa ne pastram simtul umorului in aceasta perioada! Prin antrenarea in activitati care provoaca rasul, bucuria, veselia, contribuim la mentinerea echilibrului psiho-emotional. Printr-o ora de ras pe zi, ne pastram o atitudine pozitiva, deschisa si ne intarim sistemul imunitar care poate lupta eficient impotriva posibilelor infectii.

5. Reorientarea atentiei catre vindecare si sustinere. “Este important sa dam dovada de empatie, intelegere si compasiune fata de toti cei care lucreaza pentru noi, pentru a ne proteja si pentru a se asigura de stoparea raspandirii acestui virus, precum si pentru cei care nu au posibilitatea de a lucra de acasa”, declara Andra Tanasescu.

6. Urmariti-va sirul gandurilor si directionati-le catre lucruri pozitive. Si aici ma refer, daca observati ca tendinta mintii este de a crea scenarii apocaliptice, preluati controlul! Treceti la butoane si mutati-va atentia catre lucrurile pozitive, productive si frumoase din viata voastra. Tranformand asta intr-un obicei, ne antrenam pentru a ne pastra claritatea mentala in orice tip de situatie, prezenta si viitoare, ne sfatuieste psihologul.

7. Sa ne orientam gandirea catre vindecare, bucurie si iubire. “Bucuria deschide, relaxeaza si vindeca. Luati-va 10-20 de minute pe zi sa va ganditi la toate lucrurile bune din viata voastra. Ganditi-va la toti oamenii care va iubesc, pe care ii iubiti si care sunt sanatosi. Fiti recunoscatori pentru toata munca pe care o depun specialistii pentru a ne asigura conditiile cele mai bune in aceasta perioada dificila. Aveti rabdare cu voi si cu cei din jurul vostru. Pentru toti este dificil. Hai sa fim mai empatici si sa tratam totul cu rabdare si compasiune”, explica specialistul.

8. In final, haideti sa ne ingrijim de propria liniste si stare de bine. “Haideti sa facem lucruri pentru a ne calma, care ne aduc bucurie si care ne fac sa radem. Rasul, dansul, activitatile care ne cresc nivelul de serotonina, contribuie semnificativ la cresterea si fortificarea sistemului nostru imunitar. Sunt din ce in ce mai multe persoane care organizeaza intalniri, petreceri, seri de karaoke, evenimente de social games online! Participati si voi! Organizati ceva! Cautati solutii care sa va scoata din panica si care sa va aduca zambetul pe buze!”, conchide psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica INLPSI.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea