Social

Indemnizatia fixa pentru cresterea copiilor este discriminatorie si insuficienta

Problema a fost transata de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si de o instanta din Bucuresti, sesizata de mai multe mame judecatoare .

Mamele care au salarii bune pot obtine importante despagubiri de la stat. Motivul: indemnizatia pentru cresterea copilului – 800 de lei lunar - este discriminatorie si insuficienta. Precedentul pentru asemenea demersuri a fost deja creat prin pronuntarea a doua hotarari, una a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) si alta a unei instante bucurestene.

In luna august 2007, CNCD – sesizat fiind de mai multe mame judecatoare de la Tribunalul Olt – a constatat urmatoarele: “Acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, in cuantumurile prevazute, pentru magistrati constituie un tratament discriminatoriu, nejustificat de un scop obiectiv si legitim (…) Statul incalca principiul tratamentului egal atunci cand pe parcursul elaborarii legilor sau a aplicarii acestora distinge intre persoane care sunt in situatii analoage, respectiv atunci cand in procesul de elaborare a legilor sau a aplicarii acestora nu ia in considerare diferentele efective intre acestea”.

In plus, CNCD, recomanda Ministerului Muncii sa promoveze un proiect de act normativ prin care sa se modifice aceasta indemnizatie, pornind de la contributia beneficiarilor acesteia.

Cea de a doua hotarare apartine unei instante de judecata si da castig de cauza unei mame, tot judecatoare, care a solicitat daune morale. Aceasta si-a motivat pretentiile prin faptul ca, din cauza indemnizatiei mici de crestere a copilului, nu a putut beneficia de tot concediul prevazut de lege, respectiv doi ani. Intrucat cele cateva milioane prevazute de lege nu ii ajungeau pentru cresterea copilului si pentru intretinerea sa, judecatoarea a trebuit sa renunte la concediu si s-a dus la munca. Instanta i-a acordat despagubiri in valoare de 10.000 RON.

Aceste doua hotarari au deschis practic calea pentru toate mamele aflate in conditii asemanatoare – indemnizatia de crestere a copilului fiind mai mica decat cea anterioara, calculata raportat la veniturile salariale - de a se adresa instantelor de judecata pentru a obtine despagubiri.

De mentionat faptul ca hotararea CNCD stabileste atat existenta unei discriminari, cat si o incalre a Constitutiei, ceea ce ar putea duce – prin ridicarea unei exceptii de neconstitutionalitate in cadrul unui proces – inclusiv la modificarea legii.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea